Becuri incandescente VS Becuri Economice VS Becuri LED

În acest articol îți prezentăm toate categoriile de becuri disponibile în comerț, împreună cu avantajele și dezavantajele acestora. Dacă ai întrebări adiționale, nu uita că îți stăm la dispoziție cu sfaturi competente non-stop de la cei mai buni electricieni autorizați ANRE.

Becul Clasic (Incandescent)

bec-incandescentPoate cel mai răspândit și utilizat bec, folosit cu precădere în zonele rurale în prezent și fiind singurul (până în urmă cu aproximativ 10 ani) disponibil a fi achiziționat.
Principiul de funcționare al becului incandescent:
Un bec incandescent sau o lampă incandescentă utilizează același principiu de funcționare: Înălzirea la o temperatură înaltă a unui filament prin aplicarea de energie electrică asupra sa până ce acesta emite lumină în spectrul vizibil (incandescență). Filamentul supraîncălzit este protejat de oxidare prin încastrarea acestuai într-un glob de sticlă sau cuarț, acesta fiind umplut la rândul său cu gaze inerte. În cazul becurilor cu halogen, evaporarea este prevenită printr-un proces chimic ce redepune vaporii metalici pe filament pentru a le prelungi durata de funcționare, principiul de funcționare rămânând același. Majoritatea becurilor incandescente utilizează conectori exteriori cu filet sau picioare ce permit montarea fizică pe diferiți suporți. Becurile incandescente sunt fabricate la o scară largă de dimensiuni, putere și consum. Deasemena pot funcționa cu voltaje între 1,5 V și chiar până la 300 V. Acestea nu necesită circuite electronice adiționale, funcționarea acestora fiind independentă de alte montaje – astfel costul de fabricare și de comercializare este foarte mic. Becurile cu incandescență funcționează la fel de bine atât cu curent alternativ cât și cu curent continuu drept urmare acestea au o gamă de aplicabilitate foarte mare (iluminat domestic, comercial, industrial, iluminat portabil ca de exeplu lanterne, iluminat decorativ, etc).

Becurile incandescente sunt mult mai puțin eficiente decât restul soluțiilor de iluminat electric: acestea convertesc mai puțin de 5% din energia electrică în lumină vizibilă, iar becurile standard au o medie de conversie de numai 2.2%. Restul energiei este convertită în energie termică (căldură). Eficiența unui bec tipic cu incadescență este de 16 lumeni per Watt (lumenii – unitatatea de măsură a spectrului de lumină vizibilă), comparativ cu 60 lumeni/watt ai unei lămpi fluorescente și 150 lm/W ai unor lămpi cu LED.

Avantajele becului incandescent

Cost foarte scăzut.

Utilizare simplă (fără circuite adiționale).

Plajă largă de aplicabilitate.

Utilizare cu curent alternativ și curent continuu.

Dezavantajele becului incandescent:

Eficiență redusă (consum de energie electrică mare)

Durată de viață scăzută

Numai 16 lumeni / Watt

Becurile „economice” (CFL)

bec-economic-cflBecurile fluorescente compacte (CFL) denumite și lumini compacte fluorescente, becuri economice, lămpi fluorescente, etc au fost creeate pentru a înlocui becurile cu incandescență. Unele modele au fost create la aceleași dimensiuni ca cele incandescente pentru a falicita la maxim înlocuirea celor din urmă. Acestea utilizează un tub care este curbat sau pliat pentru a se potrivi în locul unui bec incandescent. La baza becurilor economice există montat un balast electronic compact .Pentru a furniza aceeași putere de lumină vizibilă, becurile economice utilizează 1/5 până la 1/3 din energia electrică necesară comparativ cu becurile incandescente. Deasemenea durata de viață este incomparabil mai mare, acestea având o durată de serviciu de până la 18 ori mai mare. Costul de achiziție este mai mare însă raportat la durata de viață, acesta se poate amortiza de până la 5 ori. Ca toate lămpile fluorescente, acestea conțin gaze toxice de mercur – în numeroase state guvernele au impus dispoziții speciale de aruncare a acestora.

Principiul de funcționare al becului economic fluorescent

Principiul de funcționare al unui bec fluorescent rămâne același cu cel al tuturor lămpilor fluorescente clasice (tip neon): atomii de mercur sunt excitați până în punctul în care iradiază lumină ultravioletă pe măsură ce aceștia revin la un nivel de energie redus. Această lumină ultravioletă este transofrmată în lumină vizibilă în momentul în care traversează tubul fluorescent (iar o parte din aceasta este transformată în energie electrică). Becurile economice au o distribuție spectrală diferită de tuburile fluorescente clasice. Compozițiile chimice îmbunătățite de fosfor oferă o lumină observabilă mult mai bună comparativ cu cea a neonului până în punctul în care acestea pot genera o lumină caldă chiar mai plăcută (subiectiv) decât a becului cu incandescență.

Becurile economice sunt în prezent într-o competiție directă cu becurile LED în special în iluminatul căminelor.

Avantajele becului fluorescent:

Economie importantă la factura de energie electrică (utilizează până la 4 ori mai puțină energie decât un bec incandescent).

Durată de viață de până la 18 ori mai mare față de becurile incandescente.

Amortizarea investiției de până la 5 ori.

Eficiență ridicată de până la 60 lumeni/Watt.

Dezavantajele becului fluorescent:

Cost de achiziție inițial mai mare.

Dimensiuni mai mari față de becul clasic incandescent, cauzate de circuitele adiționale (balast electronic).

Conțin materiale periculoase (mercur).

La sfârșitul ciclului de viață trebuie aruncate numai împreună cu alte deșeuri periculoase în puncte special amenajate pentru colectare.

Durată de atingere a punctului de eficineță luminoasă maximă ridicată (până la 5 minute).

Becurile cu LED

Un bec led este format dintr-una sau mai multe diode luminoasă (LED). Becurile cu LED au o durată de viață și o eficiență energetică mult mai ridicată față de becurile incandescente și sunt superioare becurilor economice (CFL). Unele diode pot emite până la 300 lumeni per Watt conform unor producători (Cree). Piața de iluminat cu becuri LED se estimează că va crește de până la 12 ori în următoarea decadă, de la 2 Miliarde USD în 2014 la 25 Miliarde USD în 2023. Becurile cu led utilizează numai 10% din energia electrică necesară unui bec incandescent.

Spre deosebire de majoritatea lămpilor economice (CFL), LED-urile ating eficiența luminoasă maximă imediat iar pornirea și oprirea ciclică nu redc durata de viață a acestora.  Costul inițial al iluminatului cu LED este în prezent substanțial mai mare în comparație cu cel al becurilor incandescente sau chiar economice. Degradarea culorilor de ambalare a LED-urilor pot apărea în timp reducând eficiența luminoasă a acestora într-o oarecare măsură. Unele becuri LED sunt construite în forme ce pot lua cu ușurință locurile becurilor incandescente sau economice. Pe ambalajul unui bec LED se pot citi de obicei informații specifice cum ar fi: Cantitatea de lumeni furnizați, puterea de consum în Watt, temperatura culorii în grade Kelvin sau o descriere a acesteia (alb cald) și uneori echivalentul acestora comparativ cu becurile incandescente sau economice.

Majoritatea LED-urilor nu emit lumina în toate direcțiile, aceste caracteristici direcționale afectând designul becurilor, totuși modele de becuri noi ce iradiază lumina în unghiuri de 360° devin tot mai comune.

Becurile de tip LED sunt utilizate deasemenea tot mai frecvent și în sistemele de iluminat de urgență și anti-panică datorită consumului redus de energie electrică și a duratei de viață mari ce necesită mentenanță minimă.

Principiul de funcționare al becurilor cu LED

Chip-urile LED necesită a fi controlate prin curect continuu (DC), iar pentru a realiza aceasta în special în cazul aplicațiilor casnice cu curent alternativ se utilizează circuite integrate denumite si Drivere. Acestea au rolul de a converti energia electrică la anumiți parametri necesari pentru diodele LED. Acestea sunt deasemenea foarte sensibile la temperaturi ridicate așa că majoritatea ansamblelor cu LED conțin radiatoare termice pentru a disipa căldura.

Driverele pentru LED-uri sunt deci o componentă esențială a unui bec cu LED. Un driver bun asigură o durată de viață prelungită sistemelor cu LED și poate asigura funcții suplimentare (ca de exemplu funcția dimmer). Driverele sunt create pentru aplicații specifice, acestea fiind proiectate pentru utilizări prestabilite: iluminat interior, ilumiat exterior, iluminat stradal, etc.

Avantajele becului cu LED:

Economie importantă la factura de energie electrică (utilizează până la 10 ori mai puțină energie decât un bec incandescent).

Nu conține materiale periculoase.

Durată de viață de până la 3 ori mai mare față de un becurile economice.

Eficiență ridicată de până la 150 lumeni/Watt.

Atingerea eficienței luminoase imediată fără timp de așteptare.

Dezavantajele becului cu LED:

Cost de achiziție inițial foarte ridicat.

Sensibil la temperaturi ridicate (include montaje electronice sensibile).

Oricând ai nevoie de un electrician autorizat ANRE pentru a rezolva problemele electrice ale căminului sau afacerii tale, apelează cu încredere la serviciile oferite de electriFIX.ro

Oferim servicii complete începând cu înlocuirea unui simplu bec până la servicii integrate de mentenanță. Asigurăm iluminatul și funcționarea perfectă a instalațiilor electrice prin ofertele noastre de mentenanță foarte avantajoase disponibile clienților medii și mari.

Intră acum în legătură cu noi și solicită informații cu privire la serviciile noastre electrice disponibile în tot Bucureștiul și în Ilfov.
Îți punem la dispoziție NON-STOP:

Întodeauna bucuroși să-ți fim de folos!

Call Now Button