Sistemele de degivrare – cum funcționează

Resurse și informații electrice

Dacă dorești să eviți situațiile neplăcute cauzate de îngheț ce apar pe perioada geroasă a anului, varianta degivrării automate reprezintă o soluție excelentă.

sistem-degivrare-acoperisScopul sistemelor de degivrare

Acestea au fost creeate pentru a înlocui efortul uman de a îndepărta zăpada și gheața pe timpul iernii atât de pe partea acoperișului în zona jgheaburilor și a burlanelor cât și de pe pavajele către zonele de acces, reducând astfel dramatic riscul asociat cu accidentele de acest tip. Țurțurii nu mai reprezintă un pericol pentru trecători și riscul ca ansamblul jgheab – burlan să cedeze sub presiunea exercitată de greutatea gheții dispare. Totodată în situația utilizării sistemelor de degivrare automată montate sub pavele sau sub aleile de acces înseamnă lipsa oricărei forme de îngheț și în unele cazuri îndepărtarea zăpezii nu mai este necesară întrucât solul va avea o temperatură ce nu va permite acesteia să se așeze. Sistemele de degivrare reprezintă deci o soluție practică, sigură și fiabilă, iar confortul oferit pe timpul anotimpurilor reci este de asemenea de luat în calcul.

Tipuri de sisteme de degivrare

În funcție de aplicația necesară, sistemele de degivrare sunt disponibile în mai multe categorii, printre care enumerăm:

  • Degivrări acces exterior, rampe auto, alei, terase, balcoane.
  • Degivrări jgheaburi, acoperișuri și burlane.
  • Protecția și prevenirea înghețării conductelor.

Degivrările rampelor reprezintă soluția ideală în condițiile în care accesul auto către garaj are loc pe un plan înclinat. Deasemenea, aleile, terasele și balcoanele nu mai necesită tratament special pentru a preveni înghețul.

Degivrările acoperișurilor, jgheaburilor și a burlanelor pot preveni accidentele cauzate de căderea țurțurilor precum și distrugerea proprietății.

Protejarea conductelor de îngheț poate asigura funționarea în parametri a oricărei instalații sanitare indiferent de temperatura mediului exterioară. Astfel se pot evita situațiile neplăcute în care îngheață, reducând riscul spargerii acestora.

Cum funcționează sistemele de degivrare

structura-cablu-degivrantPrincipiul de funcționare al oricărui sistem de degivrare automat electric este același indiferent de locul unde acesta este montat. Aceste sisteme sunt alimentate cu energie electrică, iar scopul lor este de a transforma energia electrică în energie termică. Secretul reușitei constă în utilizarea unor cabluri speciale proiectate să aibe o durată de viață ridicată și un randament maxim.

Cablurile termoconductoare destinate sistemelor de degivrare pot fi comercializate la rolă, montarea lor efectuându-se prin sisteme de prindere cu cleme pentru acoperiș sau în situația utilizării acestora pe conducte, montajul se face prin înfășurarea tip spirală conform informațiilor furnizate de producător. Deasemenea, acestea pot fi construite în mod zig-zag pe suport de fibră de sticlă formând astfel un panou sau un covor ce se poate monta sub dalele de piatră, sub gresie, sub asfalt sau sub gazon.

Structura cablului în principiu rămâne același indiferent de forma finală a soluției de degivrare și anume:

  1. La interior există unul sau mai mulți conductori electrici (în funție de tipul de alimentare cu energie electrică, de la o singură sursă de alimentare sau mai multe) – Aceștia pot fi executați din cupru integral, din aliaje cu cupru sau din nichel placat cu cupru.
  2. Acționând ca o manta de izolare, urmează un miez conductiv ce permite transferul energiei termice rezultate către restul straturilor exterioare.
  3. Cămașă de elastomer ce asigură rigiditate și flexibilitate în același timp.
  4. Cămașă metalică.
  5. Manta de cauciuc termică, felxibilă.

Cât costă sistemul de degivrare

Costurile sistemelor de degivrare încep să scadă gradual pe măsură ce noi producători de materiale electrice se adresează acestei nișe în plină dezvoltare. În situația clădirilor de birouri, a clădirilor rezidențiale multifamiliale și a instituțiilor publice, costurile asociate cu personalul destinat acestor operațiuni (de înlăturare a zăpezii, a gheții, a țurțurilor) dispare. Apare în schimb un cost suplimentar la factura de energie electrică, însă dacă aceste sisteme sunt acționate (prin termostate și hidrometre) complet automatizat și numai în situațiile absolut necesare, calculele arată că pe termen mediu și lung reprezintă o investiție fezabilă.

IMPORTANT: Oricât de performante sunt componentele de degivrare, atunci când se utilizează un sistem de degivrat complex desfășurat pe o suprafață mare, consumul de energie electrică poate crește până la ordinul zecilor de kW/h – astfel că o instalație electrică dedicată devine obligatorie. 

Pe lângă problema ridicată de consumul de energie electrică, un sistem de degivrare trebuie să confere în primul rând siguranță în exploatare, astfel că se recomandă pe lângă execuția unei instalații electrice dedicate – și un tablou electric dotat cu diferențiale. Rolul acestora este de a proteja siguranța oamenilor și a bunurilor în situația (puțin probabilă) a unei descărcări electrice survenită accidental.

Un electrician autorizat ANRE pus la dispoziție de electriFIX.ro poate oferi întodeauna sfaturi pertinente, cunoscând îndeaproape principiul de funcționare și condițiile necesare pentru instalarea și exploatarea în sigurață a unui astfel de sistem.

Pentru orice fel de problemă referitoare la instalații electrice, instalații de degivrare, măsurători prize de pământ PRAM, schimbări de tablouri electrice, suplimentări de circuite electrice, depanări și intervenții rapide la adresă sau domiciliu, îți stăm bucuroși la dispoziție NON-STOP, indiferent de zi!

 

Call Now Button