Protejarea prizelor față de copii

Resurse și informații electrice

Fie că ne dorim sau nu produsele electrice și electrocasnice au o importanță deosebită în viața noastră de zi cu zi. Le poți găsi în orice cameră a casei tale. Prize, prelungitoare, încărcătoare, cablurile de alimentare ale PC-urilor, etc., toate pot reprezenta riscuri pentru siguranța celor mici însă din păcate foarte puține dintre acestea au fost proiectate cu gândul la protecția copiilor mici și bebelușilor. 

protejeaza-copii-de-prizele-electrice

Pregătirea pentru venirea pe lume a bebelușilor poate fi o perioadă foarte stresantă pentru părinți. În țările dezvoltate aproximativ o treime dintre părinți pregătesc asigurarea instalației electrice împotriva accidentelor față de copii.

Cum să identifici potențiale surse de risc electric pentru copii

Dependența noastră de față de electricitate este incredibilă – drept urmare o poți găsi în orice cameră a casei tale. Din păcate asta înseamnă că riscul ca un punct de acces electric să scape neobservat este mare. Cea mai eficientă metodă pentru a identifica locurile problematice este aceea de a te concentra pe câte o singură cameră o dată. Așadar, așează-te la nivelul înălțimii copilului și studiază cu atenție împrejurimile prin perspectiva acestuia. Astfel ai mai multe șanse să observi produsele electrice și prizele ce pot atrage atenția copilului.

Cât timp stai jos, uită-te după următoarele:

  • Prizele electrice și cablurile ce nu sunt la vedere și pot fi obturate de mobilier. Uită-te cu atenție după pat, șifonier / dressing, după masă, după scaune, etc.
  • Orice cablu electric ce traversează distanțe mai lungi.
  • Cabluri care atârnă și colaci de cabluri (atenție și la cablurile TV sau de internet).
  • Cabluri care creează probleme majore dacă sunt scoase din priză.

Bun, acum că ai identificat potențialele puncte cu risc electric, poți începe pregătirea pentru a le face sigure pentru copii.

arsuri-feon-uri-copiiReguli generale de siguranță

Înainte de a investi în echipamente și accesorii destinate siguranței celor mici, aplică aceste reguli generale:

  • Singurul mod prin care te poți asigura că riscul unui șoc electric este redus la minim îl reprezintă instalarea DIFERENȚIALELOR în tabloul electric. Acestea au ca scop deconectarea imediată (durata de ordinul milisecundelor) a instalației electrice în situația detectării unei tensiuni sau fluctuații de curent anormale de obicei asociată cu un scur-circuit electric (inclusiv în situația unui șoc electric).
  • Ține cablurile electrice departe de copii, în special pe cele ce sunt conectate la obiecte casnice ce degajă căldură ca de exemplu fierbătoare, feonuri, plăci pentru păr, etc.
  • Nu lăsa niciodată obiectele electrice și electrocasnice scoase din priză la îndemâna copiilor (de exemplu un încărcător de telefon mobil). Cei mici pot fi tentați să pună în gură ștecherele sau cablurile. Deasemenea există riscul strangulării accidentale în special în cazul cablurilor mai lungi și subțiri.
  • Ca regulă generală electrocasnicele ar trebui scoase din priză sau oprite atunci când nu sunt folosite.
  • După baie sau după duș, copii trebuie bine uscați înainte de a se afla în preajma obiectelor electrice și electronice (de exemplu în apropierea consolelor de jocuri). Apa împreună cu electricitatea pot fi fatale. Acceași regulă se aplică și în cazul ieșirii din piscină de exemplu.
  • Recipientele cu lichide (apă, ceai, sucuri, etc) nu trebuie să fie așesate în preajma obiectelor electrice, electronice sau electrocasnice. Ține-le departe de TV-uri, DVD-playere, sisteme audio, calculatoare, laptopuri, console de jocuri, difuzoare audio, sau orice altceva ce necesită electricitate pentru a funcționa.

protectie-priza-pentru-copii-220v-roBlocarea prizelor cu sisteme de protecție

În România legea nu prevede în mod explicit comercializarea prizelor cu protecție pentru copii (așa cum este de exemplu în alte țări europene). Sunt disponibile în comerț prize de tip „Schuko” cu protecție pentru copii – acestea utilizează niște lamele ce obturează orificiile prizei electrice în lipsa contactului cu un ștecher.

În cazul în care prizele sunt dotate cu astfel de disteme de protecție, nu este necesar să investești în alte elemente de protecție. În caz contrar, oferta de capace destinate prizelor (cu scopul de a proteja accesul copiilor la acestea) sunt disponibile în game variate de modele și culori la toate magazinele mari de specialitate.

Pentru schimbarea prizelor cu unele special concepute cu scopul de a limita accesul copiilor la rețeaua de electricitate, ne poți contacta oricând. Îți punem la dispoziție electricieni autorizați ANRE ce pot efectua aceste modificări la instalația electrică existentă indiferent de oră sau zi. Contactează-ne și sosim în cel mai scurt timp la adresa domiciliului sau punctului tău de lucru.

 

 

 

Call Now Button