Importanța împământărilor electrice și scopul acestora

Ce este împământarea și cum funcționează?

În orice circuit electric există doi conductori: unul ce furnizează masa și altul ce furnizează faza. Culorile acestora în mod obișnuit sunt albastru pentru masă și roșu pentru fază. Pe lângă aceste două fire există (sau ar trebui să existe) și un al treilea conductor: Împământarea, de obicei de culoare galben/verde. Acest cablu suplimentar este atașat prizelor (în cazul prizelor Schuko), electrocasnicelor și consumatorilor mai mari și mai apoi acesta este conectat în tabloul electric la instalația de împământare. Acest cablu de împământare are ca scop direcționarea energiei electrice în siguranță către pământ într-o situație periculoasă fără ca cineva să fie rănit în cazul unui scurt-circuit. Curentul electric deci va traversa carcasele electrocasnicelor, prizele Schuko, conductorul de împământare până în tablou, iar de acolo către împământarea propriu-zisă declanșând astfel siguranța sau diferențialul din tabloul de siguranțe. Acesta este un rezultat de dorit în comparație cu eventualitatea unui șoc electric sau electrocutare ce ar putea să apară în lipsa unei împământări eficiente.

De ce este importantă împământarea electrică?

  1. Previne pagubele, rănirea și chiar moartea. În absența unei instalații electrice cu o împământare corespunzătoare, riști să distrugi toate echipamentele electrice și electrocasnice legate la rețea. În cel mai rău caz o suprasarcină poate genera incendii și astfel pagubele pot fi mai însemnate asupra bunurilor tale, riscând viața celor din jur.
  2. Ajută în dispersarea energiei electrice. O împământare bine pusă la punct îți poate facilita direcționarea energiei electrice exact acolo unde este nevoie de aceasta, scurgerile accidentale fiind direcționate către prizele de pământ.
  3. Protejează față de supratensiunile electrice. Unul din cele mai importante elemente de siguranță oferite de împământare este acela că protejează asupra supratensiunii accidentale (creștere bruscă a voltajului) ce poate apărea în rețeaua de distribuție a energiei electrice. Un trăsnet de exemplu căzut  în apropierea casei poate produce o supratensiune deosebit de periculoasă. Instalația de împământare are rolul de a prelua acest surplus energetic și de a-l direcționa în siguranță către pământ.
  4. Stabilizează nivelul voltajului. Împământarea oferă un punct comun de referință pentru numeroase surse de voltaj dintr-un sistem electric. O instalație bine împământată asigură distribuția eficientă a energiei electrice acolo unde este necesar, ceea ce poate ajuta în protejarea circuitelor electrice prin reducerea riscului ca acestea să intre în suprasarcină sau să fie avariate.
  5. Pământul este cel mai bun conductor electric. Motivul pentru care pământul este preferat în a disipa surplusul de energie se datorează capacității sale deosebite de a prelua acest exces deoarece electricitatea va prefera întotdeauna calea cu cea mai mică rezistență. Prin împământarea corespunzătoare a sistemului tău electric, acorzi electricității oportunitatea de a se disipa altundeva decât în organismul tău.

 

Simbolurile internaționale ale împământărilor

Cu atât de multe simboluri ce reprezintă terminalele de împământare, de unde să știi ce fel de simbol să utilizezi?
Standardele internaționale reprezintă cea mai exactă îndrumare.

Identificarea corectă a terminalelor de împământare reprezintă un pas esențial pentru ca produsele proiectate și construite să funcționeze cu energie electrică să asigure o durată mare de viață și un indice de revenire în service cât mai mic. Simbolurile utilizate pentru terminalele de împământare sunt prevăzute în IEC 60417.

Definițiile simbolurilor conform IEC 60417 (de la stânga la dreapta):

Nr. 5017  Împământare: Sunt utilizate pentru a reprezenta o împământare unde un alt simbol nu este utilizat (de ex. nu este indicat simbolul cu Nr 5018 sau Nr. 5019).

Nr. 5018  Împământare ecranată: Acest simbol este utilizat pentru a indica în mod expres o împământare ecranată (fără zgomot static sau de fundal), denumită și Împământare Curată – aceasta este prevăzută pentru a evita funcționarea defectuoasă a unui produs sensibil.

Nr. 5019  Împământare protectivă: Indică un terminal ce necesită un conductor extern pentru a preveni șocurile electrice în cazul unei defecțiuni la carcasa sau șasiul aparatului. De asemenea poate indica și terminalul unui electrod destinat împământării.

Nr. 5020  Carcasa sau șasiul aparatului: Pentru a identifica locul conectării față de o carcasă sau de un terminal al șasiului.

Pentru informații suplimentare refeitoare la împământări sau orice alte probleme de natură electrică, contactează un electrician autorizat.

Call Now Button