De ce factura la curent este mare?
Una din cele mai răspândite întrebări adresate electricienilor în vizitele acestora cu ocazia diferitelor intervenții este următoarea:
Poți urma câteva sfaturi pentru a reduce la minim consumul (sau risipa) de energie electrică:
- Becurile clasice incandescente au o rată de eficiență mică, convertind în medie sub 3% energia electrică în lumină vizibilă. Restul se transformă în energie termică (degajare de căldură). Înlocuiește toate becurile incandescente cu unele economice de generație nouă (CFL fluorescente sau LED).
- Achiziționează pe cât posibil electronice și electrocasnice noi cu clasă de eficiență cât mai ridică (A sau mai mare).
- Evită utilizarea consumatorilor de tip rezistiv (reșou electric, radiator electric, instant de apă caldă, cuptor electric, boiler, plită cu inducție, etc) atunci când nu este absolut necesar. O alternativa eficientă de încălzire electrică o reprezintă panourile radiante cu infraroșu (IR).
- În situația în care utilizezi mijloace de încălzire electrice pe perioada anotimpurilor friguroase, evită aerisirea excesivă – Deși este de dorit ca aerul din încăperile de locuit să fie cât mai proaspăt, nu le utiliza de exemplu pe parcursul întregii nopți cu fereastra deschisă.
- Tot în situația în care încălzirea se face prin mijloace electrice, este de dorit ca imobilul să fie cât mai bine izolat termic (atât fațada cât și acoperișul) utilizând totodată și o tâmplărie de PVC de calitate superioară.
Test practic
Urmărește activitatea contorului electric. Acesta trebuie să indice consumul în timp real (prin rotația discului dacă acesta este analogic) sau prin martorul luminescent LED dacă acesta este de generație mai nouă (digital). Deconectează toți consumatorii de la rețeaua de energie electrică din domiciliul sau spațiul vizat. Adaugă ulterior rând pe rând fiecare consumator – verificând de fiecare dată activitatea contorului. Dacă acesta prezintă anomalii (indică un consum excesiv) – contactează furnizorul tău de energie.
Există desigur si posibilitatea ca echipamentul de măsură al consumului de energie electrică să fie defectuos (contor de energie electrică defect). În astfel de situații, singura entitate ce îți poate schimba contorul este furnizorul de energie electrică.
Pentru alte probleme de natură electrică, pentru schimbarea tablourilor sau pentru remedierea defecțiunilor la instalația electrică, pentru execuția de circuite adiționale precum și pentru operațiuni ce necesită un electrician autorizat, îți stăm la dospoziție non-stop.