Cum se măsoară voltajul cu ajutorul unui multimetru sau aparat de măsură

Resurse și informații electrice

ATENȚIE: Acest articol este destinat persoanelor calificate, care cunosc riscurile la care se expun în special în cazul lucrului cu curenți alternativi de joasă tensiune (220-240V). Energia electrică altenativă oferită spre alimentarea imobilelor reprezintă un real pericol pentru viața ta și a celor din jur. În situația în care nu ești calificat să intervi în rețeaua electrică, apelează-ne și-ți punem la dispoziție electricieni autorizați ANRE. NU interveni niciodată asupra instalațiilor sau a aparatelor dacă nu ești calificat. 

 

Multimetrul sau Aparatul de măsură este utilizat pentru a reda rezultatele anumitor măsurători în domeniul electric. Acesta (în funcție de complexitatea sa) poate măsura:

  • Voltajul curentului Alternatic (AC)
  • Voltajul curentului Continuu (DC)
  • Rezistența (Ohm sau Ω)
  • Amperajul (Ah sau mAh)
  • Continuitate ( –||– )

În acest articol iți prezentăm modul CORECT în care se face măsurarea curentului continuu (DC), curent care de obicei în căminele noastre apare în urma prelucrării energiei de către transformatoarele diferitelor bunuri electrice. Exemple de transformatoare ce produc curent continuu: Încărcătoarele de telefon sau tablete, alimentatoarele de laptop-uri, tranformatorul de la telefonul fix digital, etc).

Pentru determinarea valorii voltajului, multimetrul trebuie setat astfel încât rezultatul afișat să se încadreze în plaja de valori estimată. De exeplu, pe un încărcător se pot găsi de obicei informații importante menționate de producător cum ar fi: Tensiunea de alimentare (pentru Europa de obicei 220-240V, Voltajul transformat (în cazul unui smartphone de obicei 5V) și Amperajul (exprimat în mAh sau Ah).

Dacă dorești să măsori voltajul curentului continuu transformat de un alimentator de telefon, setează multimetrul pe poziția DC, în plaja de valori 0-10VDC.

Îndepărtează cablul USB din încărcător și conform schemei de mai jos, pune sondele de măsură ale multimetrului pe pinii marcați ca fiind plusul (+) și minusul (–). Ca regulă generală este indicat să folosești culorile roșu pentru + și negru pentru –.

schema-usb-tip-a

Rezultatul afișat va trebui în mod ideal să indice o valoare cât mai apropiată de cea declarată de producător, în cazul de față, 5 Volți.

5v-multimetru

NOTĂ: Dacă afișajul mutimetrului indică valoarea cu minus (–) înaintea rezultatului, inversează sondele.
Sunt acceptate mici abateri, în cazul de față o tensiune de 4.8V sau de 5.2V nu indică o problemă. În situația în care diferența este mai mare, atunci respectivul transformator sau încărcător trebuie înlocuit.

Aceste tipuri de măsurători (de curent continuu la valori mici) nu sunt periculoase și nu pot pune în pericol viața însă în situația curentului alternativ – riscurile sunt majore.

Nu interveni niciodată asupra aparatelor electrice, electronice sau electrocasnice, nici chiar dacă utilizezi echipamente speciale. Citește cum îți poți proteja electronicele și electrocasnicele noi.

Optează pentru un electrician calificat care dispune de experiența și calificarea necesară și ce-ți poate oferi garanție asupra intervenției.

În situația în care dorești un electrician la domiciliu sau la adresa ta, îți stăm întodeauna bucuroși la dispoziție.

Multimetru Digital

Multimetru Digital setat pe 20 VDC.

Call Now Button