Cum să-ți protejezi electronicele și electrocasnicele noi?

Resurse și informații electrice

Ai un produs electronic sau electrocasnic nou pe care ți l-ai dorit și acum că în sfârșit l-ai achiziționat cu siguranță că-ți dorești să te bucuri cât mai mult de el. Îți împărtășim din experiență câteva practici ce îți vor fi de folos pentru a evita drumurile lungi și anevoioase către centrele de garanție și ce vor ține în siguranță atât noile achiziții cât și căminul sau afacerea ta.

 

  1. Acordă o importanță deosebită prizei prin care face racordarea la rețeaua electrică. În situația în care produsul tău are un consum declarat mare (exprimat in Watt sau kW/h) este indicat să verifici starea prizei, a instalației electrice și a siguranței alocate pentru circuitul respectiv.
    De exemplu în situația în care conectezi la aceeași priză un cuptor electric și o frieuza (consum estimat de 4-5 kW/h sau 4000-5000 Watt) trebuie să te asiguri că priza electrică este de calitate și siguranța este una potrivită pentru a susține acest consum. La o astfel de configurație, amperajul suportat de siguranță este de aprox. 22 Amperi, ceea ce face ca o siguranță de 16A să nu fie eficientă, să ardă dacă este fuzibilă sau să se declanșeze dacă este automată.
  2. Asigură-te că impământarea prizei este corectă și funcțională. Acest aspect este extrem de important mai ales în situația ultizării mașinilor de spălat sau a frigiderelor. Acestea au carcasă metalică și în procesul utilizării lor normale pot apărea scurgeri de apă – abele fiind conductori de electricitate. Împământarea are rolul de a disipa scurgerea accidentală de energie electrică și astfel de a evita șocul electric precum și distrugerea părților electronice ale acestor electrocasnice. Dacă nu ești sigur de starea împământării, solicită o verificare PRAM.
  3. Pentru echipamentele electronice sensibile e indicat să utilizezi regulatoare de tensiune (sau UPS-uri). Este bine cunoscut faptul că din păcate furnizorul de energie electrică nu poate controla în totalitate fluctuațiile de tensiune – astfel că uneori electronicele sensibile pot fi afectate. Scopul utilizării unui regulator de tensiune este acela de a stabiliza voltajul la o putere nominală, impusă de producător, mai ales în scopurile acordării de garanție. De reținut faptul că nu toți producătorii de electronice sau electrocasnice onorează garanția în situația fluctuațiilor de tensiune.
  4. Nu utiliza prelungitoare în exces. Consumul de energie electrică nu ar trebui să depășească maximul admis de siguranță, instalație electrică și priză. Chiar dacă pe un prelungitor este trecută puterea maximă de consum, asta nu înseamnă că dacă utilizezi mai multe prelungitoare consumul se distribuie, ci din contră, se adună. Evită deasemenea pe cât posibil să utilizezi prelungitoare pentru consumatorii mari, ca de exemplu: aeroterme, radiatoare electrice, aparate de sudură, etc. Un prelungitor ieftin nu înseamnă un prelugitor bun – dacă acesta nu are de exemplu împământare și nu este conectat la priza legată la pământ, nu-ți poate oferi nici un fel de protecție în situațiile periculoase.

Vezi și importanța împământării electrice.

În situația în care ai o nelămurire sau o întrebare, îți stăm la dispoziție NON-STOP cu electricieni calificați și autorizați ANRE ce-ți pot oferi maximul de siguranță atât în exploatarea electronicelor și electrocasnicelor cât și în extinderea duratei de viață a acestora.

 

Call Now Button