Importanța împământărilor, așa cum am subliniat în nenumărate articole, este vitală pentru exploatarea în siguranță a instalațiilor electrice. Execuția unei împământări sigură și fiabilă presupune totuși (de cele mai multe ori) costuri considerabile. Prezentul scurt ghid este destinat celor ce doresc să afle unul din modurile prin care se poate determina cea mai bună locație în sol pentru execuția instalației de împământare, reducând astfel substanțial cheltuielile generate de această operațiune.

 

Un electrod de împământare considerat bun depinde în foarte mare măsură de rezistența scăzută a solului – acesta fiind un factor cheie ce determină calitatea și eficiența întregii instalații de împământare.

Metoda determinării solului ideal pentru împământare

Una din metodele utilizate pentru a determina cea mai scăzută rezistență a solului este acela de a introduce țăruși la adâncimi bine stabilite în pământ, ca mai apoi prin utilizarea unui aparat de măsură special destinat măsurătorilor de rezistență cu 4 poli, să se determine locația cea mai bună pentru execuția instalației de împământare.

Urmărind diagrama de mai sus, putem stabili următoarele:

Distanța dintre țăruși (sonde) marcată cu A, este rezultată din adâncimea din pământ a sondelor de măsură (B) x 20.
De exemplu: 
Dacă una din Sonde (S1) este introdusă la 30 cm. în sol, distanța ideală față de următoarea sondă de control (V1) va fi de 600 cm. Putem simplifica deci această regulă utilizând următoarea formulă: A = Bx20 

NOTĂ: Formula de mai sus are caracter orientativ și se poate modifica în special dacă suprafața de sol alocată împământării nu este suficient de amplă încât să permită măsurători la distanțe mari între cele două sonde. Un minim acceptat al formulei poate fi de exemplu A = Bx10, efectuându-se deci în cazul de față măsurători între sonde la 3 metri în loc de 6.

Această metodă de verificare a rezistenței solului este folisităcu succes de câteva decenii, însă nu toți electricienii ce execută instalații de împământare electrică o utilizează în mod curent. Totuși, determinarea unei porțiuni a solului cu o rezistență cât mai mică se poate traduce prin economii importante – de exemplu dacă solul are o calitate bună, pot fi necesar un număr mai mic de electrozi de împământare pentru obținerea aceluiași rezultat.

 

Variații ale rezistenței solului în funcție de perioada anului

Sunt cunoscute modurile în care variația temperaturii, umezelii și a conținutului de săruri minerale afectează rezistența naturală a solului, așadar, este firesc ca rezistența sa să varieze în diferitele perioade ale anului. Cu cât clima este una cu tendințe extreme (zone cu ploi abundente și mai apoi perioade secetoase), cu atât variațiile pot fi mai mari.

 

Urmărind graficul alăturat, se poate determina cu ușurință nivelul important de variații ale rezistenței. Dacă se dorește aflarea exactă a rezistenței pentru o anumită zonă, singura variantă sigură este măsurătoarea efectivă pe teren. Niciun grafic nu poate determina cu exactitate starea solului și conținutul acestuia de umezeală și săruri minerale pe întreaga durată a anului.

Pentru împământările deja existente, sunt disponibile câteva metode de îmbunătățire a împământării.

Formula pentru determinarea rezistenței solului Ω(Ohm) / cm

Rezistența solului poate fi determinată per cm aplicând următoarea formulă:

ρ = 2πAR

unde:

  • ρ reprezintă media rezistenței solului la adâncimea A în Ohm/cm
  • π (Pi) reprezintă constanta 3.1416
  • A reprezintă distanța dintre electrozi (sonde) exprimată în centimetri (cm), și
  • R reprezintă valoarea raportată de aparatul de măsură și este exprimat în Ω.

 

Grafic cu variațiile rezistenței pământului în zonele cu climă temperată

Dacă de exemplu aparatul de măsură raportează valoarea de 50 Ω, rezistența solului va fi de 50 x 766, sau 38.300 Ω (Ohmi) / centimetru

Calitatea rezistenței de dispersie a prizelor de pământ este absolut esențială în protejarea vieților omenești și reduce considerabil riscul producerilor de pagube materiale în situația unei avarii sau a unui eveniment de forță majoră.

În România există în prezent legiferate reglementări clare ce respectă normative bine stabilite cu valoarea maximă admisă a valorilor prizelor de pământ. Mai mult decât atât, obligativitatea funcționării acestora revine cu precădere operatorilor comerciali, a persoanelor juridice ce prestează servicii sau producție.

electriFIX.ro dispune de toate certificările și acreditările legale prevăzute pentru desfășurarea acestor măsurători PRAM și pentru emiterea buletinelor de încercări împreună cu toată documentația necesară.

Dispunând de numeroase echipe operative de electricieni în București și în toate sectoarele capitalei, precum și în Ilfov, efectuarea măsurătorilor PRAM și determinarea rezistenței de dispersie a împământărilor precum și remedierea eventualelor neconcordanțe constatate se poate face rapid la orice adresă sau domiciliu.

Contactează-ne și în cel mai scurt timp îți venim în ajutor cu electricieni calificați și certificați ANRE.

Call Now Button