În acest articol prezentăm cerințele fundamentale pe care orice echipament de protecție de tip releu ar trebui să le respecte. Acestea sunt vitale pentru a-și îndeplini scopul, și anume acela de a deconecta echipamentele protejate în situația unui eveniment accidental.
Orice circuite electrice și aparate electronice sau electrocasnice sunt susceptibile avariilor și defecțiunilor. De cele mai mult ori o avarie poate avea loc din cauza cedării izolației între un conductor și împământare, sau generarea unui scurtcircuit între conductori – determinând astfel transferul unui curent electric de intensitate mărită printr-o rezistență mică. Acest fenoment poate produce avarii și daune grave dacă nu este întrerupt la timp.

Există patru criterii fundamentale pe care orice releu de protecție trebuie să le respecte:

Viteza de detectare/declanșare

Când apar avariile electrice sau scurtcircuitele, pagubele depind în mare parte de perioada persistentă de avarie – așadar, deconectarea cât mai rapidă a circuitului defect este foarte dezirabilă. Au fost depuse eforturi foarte mari încă din anii 1960 pentru a preveni și mitiga problemele apărute astfel.

Releele de monitorizare ultra-rapide au în prezent timpi de declanșare de 10 milisecunde sau mai puțin, iar cele  de deconectarea acționează în 2 milisecunde. Ultilizarea prin suprapunere a mai multor zone de protecție poate reduce considerabil timpul de răspuns automat în situația unei avarii.

Fiabilitatea

Sistemul de protecția va trebui să funcționeze ori de câte ori este nevoie – altfel consecințele pot fi dezastruase. Există sisteme de redundanță ce permit protejarea simultană a mai multor aparate, echipamente de lucru, mașinării și circuite.

Siguranța

Protecțiile trebuie să ilzoleze rapid și sigur numai echipamentele sau circuitele avariate/defecte, fără a deconecta echipamentele funcționale. Aceasta se poate face prin utilizarea zonelor de protecție suprapuse.

Sensibilitatea

Releele și sistemele de protecție trebuie să poată diferenția diferitele stări ale echipamentelor protejate – trebuie să detecteze și să declanșeze deconectarea înainte ca o avarie să devină periculoasă.

Pe de altă parte, acestea trebuie să fie nu foarte sensibile – pentru a nu cauza deconectări ce nu sunt necesare cu adevărat în realitate.

Unele mașinării necesită curenți de pornire mai mari, condiții ce trebuiesc îndeplinite în prealabil pentru a asigura buna funcționare a sistemelor de protecție și pentru a evita declanșările inutile și contra-productive. Pentru îmbunătățirea sensibilității și a preciziei de declanșare, se pot utiliza deasemenea zona de protecție suprapusă.

 

WEBINAR prezentat de ABB – Introducere în Control și Protecție

 

Acest WEBINAR (în limba engleză) prezentat de ABB va defini sistemele de protecție pe bază de relee și scopul acestora. Sunt deasemenea prezentate conceptele cheie, clasificarea releelor de protecție, principiile de funcționare și fiabilitatea în exploatare.

Deasemenea este prezentată și un scurt rezumat al terminologiei, numerele de funcție ANSI C37.2 precum și nodurile logice IEC 61850 (pentru modelele cu funcție).

Resursa:  Fundamentele Științei și a Reacțiunilor – Grupul de Training Tehnic CNSC. 

Oricând este nevoie de consultanță în determinarea celor mai bune soluții ce au ca scop protejarea echipamentelor de producție (industrială, alimentară sau de servicii), electriFIX.ro stă la dispoziția clienților săi cu specialiști acreditați.

Oferim în premanență cele mai performante servicii de consultanță și de intervenții electrice, pentru proiectarea și execuția atât a sistemelor de protecție cât și a oricăror solicitări de natură electrică (inclusiv a sistemelor de iluminat anti-panică și de emergență).

Pentru informații suplimentare, suntem disponibili non-stop la datele de contact și dispunem în permanență de echipe de electricieni bine pregătite pentru a interveni acolo unde este nevoie, atât în București cât și în Ilfov.

Call Now Button