Ce sunt contoarele inteligente?

Unul din cei mai importanți furnizori de energie electrică, ENEL, a început implementarea și distribuirea noilor tipuri de contoare inteligente în diferite județe de pe teritoriul României. În prezent Timișoara și Caraș Severin, Hunedoara și Arad sunt orașele unde s-a început distribuirea acestora, urmând ca etapizat înlocuirea contoarelor vechi cu cele inteligente să aibe loc pe plan național. Conform ENEL, până la sfârșitul anului 2022, vor fi instalate până la 1,7 milioane de astfel de contoare.

Dar ce sunt contoarele inteligente și de ce se dorește înlocuirea contoarelor vechi?

Contoarele inteligente, precum contoarele digitale sau analog au ca scop măsurarea consumului diferitelor tipuri de utilități: apă, termoficare, gaze naturale și electricitate.
Diferența dintre contoarele inteligente și cele devenite deja clasice este tehnologia de ultimă generație pe care acestea se bazează. Acestea din urmă utilizează tehnologii de transmisii de date de tip PLC (prin linia de distribuție electrică) ce permit conectarea la o rețea de date a furnizorului, transmițând acestuia în timp real consumul exact al beneficiarului. 
Cu ajutorul internetului, consumatorul poate de asemenea să acceseze informațiile transmise către furnizor utilizând diferite aplicații dezvoltate de acesta pentru cele două mari sisteme de operare mobile (IOS și respectiv Android), precum și de pe un calculator personal. Contoarele inteligente înlesnesc deasemenea distribuirea de energie elecrică produsă de consumator în situația în care acesta produce energie electrică utilizând surse verzi de generare a electricității (solar sau eolian).

Avantajele utilizării contoarelor inteligente

1Ca beneficiar poți verifica instant consumul de energie electrică în orice moment al zilei, fără să fie necesar să te deplasezi și să citești indexul prezent ca mai apoi comparând factura veche să faci o estimare.

2Contoarele inteligente pot raporta pe lângă date referitoare la consum sau surplus de energie, informații de diagnostic. Practic în momentul în care dispeceratul furnizorului de energie electrică este anunțat de beneficiar că este o problemă legată de furnizarea energiei electrice, acesta poate verifica dacă problema este locală (legată de apartamentul respectiv) sau una legată de rețeaua de distribuție (a scării, a străzii, etc). Deasemenea, deconectarea simultană a mai multor contoare inteligente vor activa în dispecerat o alarmă, astfel încât furnizorul va avea cunoștință de o avarie chiar înainte ca beneficiarul să apeleze serviciul de deranjamente.

3Oferă furnizorului de energie electrică o imagine de ansamblu mult mai exactă a consumului și a stării rețelei de distribuție a electricității. Poate astfel anticipa zonele cu dezvoltare rapidă și poate dispune măsuri preventive în situațiile în care consideră că o rețea trebuie dezvoltată, amplificată sau extinsă pentru a prelua un surplus de consumatori

4Contorul inteligent poate analiza în timp real parametrii de calitate a energiei electrice distribuite întrucât contoarele inteligente transmit pe lângă date de consum și parametri tehnici. În situația în care are loc o aviarie și apare o supra-tensiune, contorul inteligent va deconecta automat alimentarea către tabloul de distribuție a energiei electrice evitând astfel situațiile neplăcute în care se pot produce evenimente nedorite precum distrugerea bunurilor electrice și electrocasnice. Deasemenea, furnizorul va fi inotificat cu privire la producerea evenimentului.

5Un alt avantaj destul de important este înregistrarea duală; contorul inteligent înregistrează atât consumul de energie cât și producția de energie electrică – funcție deosebit de utilă proprietarilor de case verzi ce produc energie electrică cu ajutorul panourilor solare cu celule fotovoltaice precum și cu ajutorul turbinelor eoliene.

 

 

Dezavantajele contoarelor inteligente

1Deconectarea de la serviciile furnizorului se face instant! Dacă până în prezent deconectarea de la rețea se făcea după o perioadă lungă de timp, chiar de câteva luni de la neplata facturilor implicând trimiterea în teren a unei echipe desemnată cu deconectarea, prin intermediul unui contor inteligent consumatorul va fi deconectat de la energia electrică cu aceeași ușurință cu care de exemplu un furnizor de telefonie mobilă sistează serviciile pentru neplată. 

2Controarele inteligente memorează datele înregistrate pe o durată de până la 60 de zile după perioada de facturare. Deși normativele ANRE sunt clare și impun protecția datelor cu caracter personal, încă un dispozitiv care înregistrează astfel de date pe lângă cele deja existente și de care nu ne putem lipsi poate însemna o grijă și o vulnerabilitate în plus.

3Există voci care susțin faptul că emisia de radiații (chiar și a sistemelor inteligente de măsură ce folosesc transmisia de date în mod PLC) poate afecta sănătatea. ENEL susține: Ca şi aparat electric contorul inteligent respectă toate normele şi cerintele de mediu româneşti şi intracomunitare. Contorul este marcat CE și este însotit de certificatul de conformitate (conform dispozițiilor de la art. 5 din DG nr. 1022/2002) prin care se atestă faptul că produsul nu pune în pericol viața, sănătatea, siguranța la locul de muncă și nu are un impact negativ asupra mediului.
Totuși, în prezent există numeroase mișcări ce susțin contrariul. În țările în care contoarele inteligente au fost instalate cu aproape 10 ani în urmă au exista diferite controverse referitoare la presupuse efecte asupra sănătății. Mai multe informații sunt disponibile aici și aici.

4Una din cele mai mari probleme referitoare la contoarele inteligente: NU PUTEȚI REFUZA INSTALAREA ACESTORA! De exemplu E-on menționează explicit că nu puteți refuza instalarea acestor contoare aici.

 

Alte articole ce te-ar putea interesa

Schimbare tablou electric vechi în Sector 4

Înlouirea unui tablou electric vechi în sectorul 4, București. În condițiile consumului electric de astăzi, tablourile electrice vechi (în special cele cu siguranțe fuzibile) pot să nu mai prezinte siguranță în exploatare. Problemele apar inițial izolat și se...
Citește mai multe...

Schema simplificată a unei instalații electrice

Citește mai multe...

Cablurile electrice

Un cablu de curent este un ansamblu de unul sau mai mulți conductori electrici, de obicei grupați și ținuți împreună de o manta de izolație. Acest ansamblu este folosit cu precădere cu scopul de a transmite energie electrică la distanță. Cablurile de curent pot fi...
Citește mai multe...

Atenție la fraudă – site-uri ce clonează conținutul electriFIX.ro

Încă de când am început activitatea în domeniul intervențiilor electrice am reprezentat un model în tot ceea ce presupune serviciile de calitate, am definit modul în care trebuie să arate un electrician și am prezentat pe îndelete diferențele dintre meșterii amatori...
Citește mai multe...

Cât de mult contează materialele electrice de calitate

Citește mai multe...

Ce este o priză sau un ștecher „Schuko”?

„Schuko” (din limba germană: Schutzkontakt  –  contact de siguranță) este o marcă înregistrată ce se referă la un sistem de prize și ștechere destinate utilizării cu curent continuu (conform CEE 7/3 pentru prize și CEE 7/4 pentru ștechere). Un...
Citește mai multe...

Tipuri de siguranțe automate

Siguranțele automate reprezintă în prezent standardul utilizat în executarea tablourilor electrice. Acestea au fost dezvoltate pentru a înlocui siguranțele fuzibile de generație veche, ocupând mai puțin spațiu, fiind mult mai eficiente și mai practice, întrucât după...
Citește mai multe...

Importanța împământării electrice

Importanța împământărilor electrice și scopul acestora Ce este împământarea și cum funcționează? În orice circuit electric există doi conductori: unul ce furnizează masa și altul ce furnizează faza. Culorile acestora în mod obișnuit sunt albastru pentru masă și roșu...
Citește mai multe...

Când ai nevoie de o inspecție electrică?

Care este momentul potrivit pentru a-ți inspecta instalația electrică? Există câteva cazuri în care este bine să verifici instalația electrică pentru a te asigura că aceasta este în stare perfectă de funcționare și deci nu poate reprezenta un risc pentru casa...
Citește mai multe...

Ce sunt tablourile de distribuție a curentului electric

Citește mai multe...

Dorim să știm opinia ta referitoare la noile contoare inteligente. Scrie-ne mai jos în secțiunea comentarii și lasă-ne părerea ta.

Call Now Button