Ce sunt contoarele inteligente?

Unul din cei mai importanți furnizori de energie electrică, ENEL, a început implementarea și distribuirea noilor tipuri de contoare inteligente în diferite județe de pe teritoriul României. În prezent Timișoara și Caraș Severin, Hunedoara și Arad sunt orașele unde s-a început distribuirea acestora, urmând ca etapizat înlocuirea contoarelor vechi cu cele inteligente să aibe loc pe plan național. Conform ENEL, până la sfârșitul anului 2022, vor fi instalate până la 1,7 milioane de astfel de contoare.

Dar ce sunt contoarele inteligente și de ce se dorește înlocuirea contoarelor vechi?

Contoarele inteligente, precum contoarele digitale sau analog au ca scop măsurarea consumului diferitelor tipuri de utilități: apă, termoficare, gaze naturale și electricitate.
Diferența dintre contoarele inteligente și cele devenite deja clasice este tehnologia de ultimă generație pe care acestea se bazează. Acestea din urmă utilizează tehnologii de transmisii de date de tip PLC (prin linia de distribuție electrică) ce permit conectarea la o rețea de date a furnizorului, transmițând acestuia în timp real consumul exact al beneficiarului. 
Cu ajutorul internetului, consumatorul poate de asemenea să acceseze informațiile transmise către furnizor utilizând diferite aplicații dezvoltate de acesta pentru cele două mari sisteme de operare mobile (IOS și respectiv Android), precum și de pe un calculator personal. Contoarele inteligente înlesnesc deasemenea distribuirea de energie elecrică produsă de consumator în situația în care acesta produce energie electrică utilizând surse verzi de generare a electricității (solar sau eolian).

Avantajele utilizării contoarelor inteligente

1Ca beneficiar poți verifica instant consumul de energie electrică în orice moment al zilei, fără să fie necesar să te deplasezi și să citești indexul prezent ca mai apoi comparând factura veche să faci o estimare.

2Contoarele inteligente pot raporta pe lângă date referitoare la consum sau surplus de energie, informații de diagnostic. Practic în momentul în care dispeceratul furnizorului de energie electrică este anunțat de beneficiar că este o problemă legată de furnizarea energiei electrice, acesta poate verifica dacă problema este locală (legată de apartamentul respectiv) sau una legată de rețeaua de distribuție (a scării, a străzii, etc). Deasemenea, deconectarea simultană a mai multor contoare inteligente vor activa în dispecerat o alarmă, astfel încât furnizorul va avea cunoștință de o avarie chiar înainte ca beneficiarul să apeleze serviciul de deranjamente.

3Oferă furnizorului de energie electrică o imagine de ansamblu mult mai exactă a consumului și a stării rețelei de distribuție a electricității. Poate astfel anticipa zonele cu dezvoltare rapidă și poate dispune măsuri preventive în situațiile în care consideră că o rețea trebuie dezvoltată, amplificată sau extinsă pentru a prelua un surplus de consumatori

4Contorul inteligent poate analiza în timp real parametrii de calitate a energiei electrice distribuite întrucât contoarele inteligente transmit pe lângă date de consum și parametri tehnici. În situația în care are loc o aviarie și apare o supra-tensiune, contorul inteligent va deconecta automat alimentarea către tabloul de distribuție a energiei electrice evitând astfel situațiile neplăcute în care se pot produce evenimente nedorite precum distrugerea bunurilor electrice și electrocasnice. Deasemenea, furnizorul va fi inotificat cu privire la producerea evenimentului.

5Un alt avantaj destul de important este înregistrarea duală; contorul inteligent înregistrează atât consumul de energie cât și producția de energie electrică – funcție deosebit de utilă proprietarilor de case verzi ce produc energie electrică cu ajutorul panourilor solare cu celule fotovoltaice precum și cu ajutorul turbinelor eoliene.

 

 

Dezavantajele contoarelor inteligente

1Deconectarea de la serviciile furnizorului se face instant! Dacă până în prezent deconectarea de la rețea se făcea după o perioadă lungă de timp, chiar de câteva luni de la neplata facturilor implicând trimiterea în teren a unei echipe desemnată cu deconectarea, prin intermediul unui contor inteligent consumatorul va fi deconectat de la energia electrică cu aceeași ușurință cu care de exemplu un furnizor de telefonie mobilă sistează serviciile pentru neplată. 

2Controarele inteligente memorează datele înregistrate pe o durată de până la 60 de zile după perioada de facturare. Deși normativele ANRE sunt clare și impun protecția datelor cu caracter personal, încă un dispozitiv care înregistrează astfel de date pe lângă cele deja existente și de care nu ne putem lipsi poate însemna o grijă și o vulnerabilitate în plus.

3Există voci care susțin faptul că emisia de radiații (chiar și a sistemelor inteligente de măsură ce folosesc transmisia de date în mod PLC) poate afecta sănătatea. ENEL susține: Ca şi aparat electric contorul inteligent respectă toate normele şi cerintele de mediu româneşti şi intracomunitare. Contorul este marcat CE și este însotit de certificatul de conformitate (conform dispozițiilor de la art. 5 din DG nr. 1022/2002) prin care se atestă faptul că produsul nu pune în pericol viața, sănătatea, siguranța la locul de muncă și nu are un impact negativ asupra mediului.
Totuși, în prezent există numeroase mișcări ce susțin contrariul. În țările în care contoarele inteligente au fost instalate cu aproape 10 ani în urmă au exista diferite controverse referitoare la presupuse efecte asupra sănătății. Mai multe informații sunt disponibile aici și aici.

4Una din cele mai mari probleme referitoare la contoarele inteligente: NU PUTEȚI REFUZA INSTALAREA ACESTORA! De exemplu E-on menționează explicit că nu puteți refuza instalarea acestor contoare aici.

 

Alte articole ce te-ar putea interesa

De ce factura la curent este mare?

Una din cele mai răspândite întrebări adresate electricienilor în vizitele acestora cu ocazia diferitelor intervenții este următoarea: „De ce factura la energie electrică este așa de mare?„ Nu există din păcate un răspuns universal valabil pentru această...
Citește mai multe...

Ce sunt grupurile electrogene

Ce sunt grupurile electrogene și care sunt utilizările acestora În situațiile în care sursa principală de energie electrică este întreruptă sau nu este disponibilă, grupurile electrogene au rolul de a genera necesarul de electricitate pentru menținerea în stare de...
Citește mai multe...

Cât de mult contează materialele electrice de calitate

Citește mai multe...

Cum se leagă un întrerupător cap-scară

Citește mai multe...

19 reguli în lucrul cu echipamentele electrice

19 Reguli de aur pentru siguranța ta   și reguli de bune practici în lucrul cu echipamentele electrice.   19 reguli de aur pentru siguranța ta în lucrul cu echipamentele electrice   Un mediu de lucru sigur nu este întodeauna suficient pentru a controla...
Citește mai multe...

Cum se măsoară voltajul cu ajutorul unui multimetru sau aparat de măsură

ATENȚIE: Acest articol este destinat persoanelor calificate, care cunosc riscurile la care se expun în special în cazul lucrului cu curenți alternativi de joasă tensiune (220-240V). Energia electrică altenativă oferită spre alimentarea imobilelor reprezintă un real...
Citește mai multe...

Ce sunt contoarele inteligente?

Citește mai multe...

Cauți un Electrician în București? Nu te lăsa înșelat de promisiuni deșarte!

Există numeroase situații neprevăzute unde pot apărea deranjamente și probleme de natură electrică – exact acesta este scopul pentru care societatea noastră s-a înființat: asigurarea unui electrician bun profesionist și calificat în București la domiciliu sau...
Citește mai multe...

Cum să îmbunătățești împământarea

Cum poți îmbunătăți rezistența de dispersie a împământării Împământarea a fost concepută cu scopul de a oferi siguranță în exploatare a instalațiilor electrice și aceasta are două scopuri principale: Protejarea utilizatorului în situația unei scurgeri de...
Citește mai multe...

Cum funcționează celulele fotovoltaice?

Cum funcționează panourile solare sau celulele fotovoltaice Celula (sau unitatea care compune un panou) fotovoltaică sau solară este elementul care transformă energia solară în energie electrică. Fie că sunt utilizate pentru a alimenta micul tău calculator de buzunar...
Citește mai multe...

Dorim să știm opinia ta referitoare la noile contoare inteligente. Scrie-ne mai jos în secțiunea comentarii și lasă-ne părerea ta.

Ce sunt contoarele inteligente? a fost actualizat la data: decembrie 14th, 2016 de Echipa electriFIX.ro