cablu-conductor-electric-cupruUn cablu de curent este un ansamblu de unul sau mai mulți conductori electrici, de obicei grupați și ținuți împreună de o manta de izolație. Acest ansamblu este folosit cu precădere cu scopul de a transmite energie electrică la distanță. Cablurile de curent pot fi instalate la modul permanent (de exemplu instalația de energie electrică dintr-o clădire), pot fi îngropate, pot fi montate pe stâlpi sau expuse. Cablurile sau conductori electrici flexibili sunt utilizați în aparatate și mașinării electrice portabile. Citește și despre diferența dintre cablul plin și cablul lițat.

Materialele de construcție al cablurilor

Cablurile electrice moderne pot fi disponibile într-o varietate foarte mare de mărimi, materiale și modele fiecare adaptat la utilizarea cu un scop specific. Construcția acestora de obicei este reprezentată de 3 mari componente: conductori, izolație și manta de protecție. Conductorul are rolul de a prelua și transmite energia electrică, izolația asigură lipsa contactului dintre conductor și mediul exterior iar mantaua de protecție asigură integritatea per ansamblu. Fiecare cablu respectă anumite specificații – bine stabilite pentru scopul în care acesta a fost proiectat. Tipul de construcție și materialul din care acestea sunt executate este determinat la rândul său de 3 factori:

  • Voltajul de lucru (ce determină tipul și grosimea izolației).
  • Sarcina de lucru (capacitatea curentului) stabilește grosimea secțională a conductorilor.
  • Condițiile din mediul unde acesta va fi utilizat (ca de exemplu expunerea la razele solare, temperatura ambiantă, expunerea în medii chimice și impactul mecanic) stabilesc tipul și grosimea mantalei de protecție.

sectiune-cablu-de-putereCablurile de energie electrică ce sunt folosite în subteran sau ce sunt expuse la acțiuni mecanice sunt de obicei dotate cu o armătură metalică de formă sipralată. Această armătură poate fi executată din diferite materiale metalice, cele mai des utilizate fiind oțelul sau aluminiul și deși de obicei acestea sunt conectate la o împământare, nu sunt proiectate să conducă curent electric în mod normal (ci doar în situații excepționale).

Cablurile de putere sunt executate din aluminiu sau cupru și pot fi fie din material solid sau din împletituri metalice.

Pentru informații sau probleme apărute de natură electrică apelează acum la electricieni autorizați în Sectorul 1, Sectorul 2, Sectorul 3 București. Deasemenea serviciile noastre de depanare și intervenții electrice non-stop sunt disponibile și în Sector 4, Sector 5, Sector 6 București și Ilfov.

 

Apelează acum la consultanță calificată

Contact electriFIX.ro
Call Now Button