7 Pericole electrice ce pot apărea într-un cămin

Resurse și informații electrice

Odată cu puternica noastră dependență de electricitate, apar riscuri asociate cu aceasta în orice casă, birou sau atelier. Din fericire, aceste riscuri se pot elimina prin conștientizarea pericolelor și prin luarea de măsuri adecvate, ideal în prezența unui electrician calificat. Prezentăm șapte pericole electrice ce pot apărea în orice cămin, oricând, și măsurile ce pot lua pentru a evita eventualele accidente.

 • Utilizarea cablurilor sau a ștecherelor defecte sau uzate.

cablu-electric-defectInstalațiile electrice de calitate, pe lângă faptul că sunt impuse prin lege, sunt vitale pentru exploatarea în siguranță e energiei electrice. Cablurile uzate, de slabă calitate precum și lucrările electrice efectuate în mod neprofesionist pot mări riscurile de foc, de descărcări electrice accidentale, de electrocutare, unele cu consecințe foarte grave. Din acest motiv este ideal să evitați lucrările electrice în regim propriu și să apelezi la serviciile unei companii cu renume, cu istoric și cu experiență solidă în domeniu. Alege întodeauna să lucrezi cu electricieni calificați atunci când vrei să rezolvi o problemă de natură electrică.

Cablurile electrice uzate, cu izolația crăpată sau corodate pot mări riscurile accidentelor electrice. Solicită un electrician autorizat în vederea inspectării instalației electrice existente în mod regulat. Dacă dorești să înlocuiești cablurile sau conductorii vechi, contactează-ne.

Probleme uzuale:

 • Legături electrice imperfecte.
 • Ieșirea din pereți (din doze) a prizelor sau a întrerupătoarelor.
 • Mantale de izolație ciupite accidental (de ex. prin „călcarea” acestora cu piciorul scaunului).
 • Crăparea sau ruperea izolației cauzată de vechime, căldură, corodare sau flexare.
 • Circuite electrice sau prelungitoare supraîncălzite.
 • Electrocasnice defecte
 • Conductori electrici avariați de rozătoare.
 • Suprasolicitarea prelungitoarelor și a prizelor.

Circuitul electric destinat unei prize este în mod teoretic calculat astfel ca în situația în care există doi consumatori (în situația prizelor duble), aceasta să poată prelua sarcina de încărcare fără nici o problemă. Problemele apar însă atunci când se utilizează prelungitoare în exces, fără a se ține cont de consumul efectiv final.

Sfaturi:

 • Nu achiziționa niciodată prelungitoare de calitate îndoielnică. Prelungitoarele foarte ieftine disponibile în comerț nu garantează siguranță în exploatare, putând avea numeroase vicii: conductor subdimensionat, materialul carcasei neignifugat, se pot încălzi ușor din cauza clemelor de slabă calitate ce nu asigură un contact perfect, nu prezintă siguranță pentru copii, etc.
 • Evită utilizarea în exces a prelungitoarelor, mai ales prin cuplarea mai multor astfel de obiecte la o singură priză de perete. Reține: creșterea consumului electric exponențial pe o singură priză poate cauza în cel mai fericit caz declanșarea siguranței și în anumite situații, topirea prizelor, a prelungitoarelor, a cablurilor, etc.
 • Evită utilizarea consumatorilor rezistivi (de putere mare, ca de ex: aerotermă electrică, calorifer electric, fierbător de apă, boiler, instant apă caldă, radiator electric, etc). Acești consumatori trebuie în mod normal să fie conectați direct la priza din perete. O priză de calitate are la baza soculului material ceramic, ce asigură pe lângă un contact mai bun, și siguranță superioară la încălzire.
 • Dacă nu știi exact care ar trebui să fie consumul maxim admis pe o priză, întreabă un electrician autorizat. Acesta în urma examinării instalației electrice poate determina cu ușurință nivelul maxim de consum pe un anumit circuit.
 • Focul rezultat în urma contactului dintre becuri și materiale inflamabile.

În mod normal nu considerăm becurile ca fiind riscuri electrice, însă potențialul ca acestea să genereze foc dacă sunt ținute și utilizate lângă materiale inflamabile este extrem de real. Acestea pot fi instalate în veioze pe noptiere, lângă draperii, lângă materiale plastice și în general lângă materiale textile.

Răsturnarea accidentală și neobservată a unei veioze în pat de exemplu poate reprezenta un risc de incendiu, în special dacă becul este unul clasic cu incandescență iar materialul textil de pe pat unul foarte ușor inflamabil (mătase sau bumbac netratat).

Ca orice altă sursă de electricitate, becurile pot cauza șocuri electrice severe.
Sfaturi:

 • Asigură-te că atunci când schimbi becul, întrerupătorul este în poziția oprit
 • Asigură-te că fazele nu sunt inversate în tablou (astfel chiar dacă întrerupătorul este oprit, există riscul ca faza să fie activă pe partea cu filet a becului). Dacă nu poți determina cu exactitate corectitudinea execuției instalației electrice, utilizează un creion de control sau o șurubelniță de electrician cu lampă de control.
 • Nu înlocui niciodată becurile și nu utiliza întrerupătorul electric cu mâinile ude.
 • Asigură-te că becul nou ce urmează să-l înlocuiască pe cel defect nu este de o putere mai mare. Wattajul trebuie să fie același sau mai mic.
  Vezi și diferența între tipuri de becuri.
 • Curiozitatea copiilor și jocul acestora

Copii mici și foarte mici tind să fie foarte curioși, luând viața ca pe o joacă explorând cât mai mult lumea ce-i înconjoară. Deși cel mai indicat este ca aceștia să fie supravegheați în permanență, părinții și adulții ce așteaptă venirea pe lume a unui copil pot lua extra-măsuri de precauție pegătind din timp căminul.

O priză ce poate fi accesibilă de la înălțimea lor poate fi protejată cu dispozitive speciale.

 

 • Atenție sporită la mânile ude

Este bine cunoscut faptul că organismul uman poate fi conductor de electricitate. Este extrem de important ca ștergerea și uscarea riguroasă a mâinilor să fie făcută de fiecare dată înainte de a intra în contact cu orice fel de electrocasnică, prelungitor, priză sau întrerupător electric.

Nu pune mâna pe feon-ul de păr atunci când ieși din baie sau din duș fără a te asigura că mâinile sunt uscate complet.

Numeroase accidente au loc anual din cauza acestor practici ce din păcate pentru unii au devenit obișnuință. O măsură de siguranță ce permite declanșarea siguranței în mod automat și în interval de ordinul milisecundelor o reprezintă diferențialele. Acestea au ca scop decuplarea instalației electrice la cea mai mică anomalie, evitând astfel tragedii legate de electrocuția accidentală. Dacă dorești mai multe informații cu privire la diferențiale, la cum pot acestea salva vieți și cât poate costa intalarea unui astfel de dispozitiv în tabloul tău electric existent, contactează un electrician calificat sau intră în legătură cu noi. 

 • Stingerea incendiului electric cu apă

O greșeală frecventă este aceea de a acționa sub impuls și de a arunca apă pe focul rezultat în urma unui eveniment electric. Dacă un incendiu de natură electrică are loc, nu utiliza apă; aceasta va cataliza arderea, iar focul va crește în intensitate. În mod normal în astfel de situații se utilizează extinctoare destinate special stingerii incendiilor electrice, cu pulbere sau CO2. Acestea sunt clasificate la nivel internațional ca fiind stingătoare clasa C.

Nu stinge NICIODATĂ focul rezultat în urma unui eveniment de natură electrică cu apă!

Dacă nu ai la îndemână un extinctor destinat stingerii incendiilor electrice, oprește sigurața principală, evacuează rapid incinta și anunță pompierii apelând numărul de urgență 112.

Ce sa faci dacă nu a avut loc un incendiu însă simți miros de fum sau ai observat apariția unei flame.

 • Prize situate în apropierea mediilor cu apă sau umede.

Prizele din băi, bucătării și alte locații ce se află în medii cu potențial de umiditate trebuiesc instalate la o distanță bine determinată de orice sursă de apă. Deoarece apa este conductor de electricitate, menținerea acestor prize departe de apă și umezeală reduce riscul asociat cu șocurile electrice.

Nu utiliza niciodată un aparat de radio, un uscător, un telefon sau orice alt obiect electric sau electronic conectat la rețeaua de energie electrică atunci când ești în baie, în cadă, lângă sau într-o piscină și atunci când te afli pe o pardoseală umedă.

Oricând cosideri că ai nevoie de un electrician autorizat la domiciliu în orice sector din București, te poți baza pe noi. Suntem autorizați ANRE și suntem dispozibili NON-STOP, 7 zile din 7.

Sună acum la 021.9386 (apel cu tarif normal) sau la 0760.903.899 sau scrie-ne. Suntem întodeauna bucuroși să-ți fim de folos!

S-ar putea să te intereseze și celelalte articole publicate de noi:

Atenție la fraudă – site-uri ce clonează conținutul electriFIX.ro

Încă de când am început activitatea în domeniul intervențiilor electrice am reprezentat un model în tot ceea ce presupune serviciile de calitate, am definit modul în care trebuie să arate un electrician și am prezentat pe îndelete diferențele dintre meșterii amatori...
Citește mai mult...

Ce e bine să faci înainte să chemi un electrician

În acest articol îți vom face câteva recomandări cu privire la ce trebuie făcut imediat în situația în care ai o problemă electrică și înainte de a solicita ajutorul unul electrician calificat. Miros de fum sau flamă? În situația în care simți miros de ars, fum sau...
Citește mai mult...

Ce este o priză sau un ștecher „Schuko”?

„Schuko” (din limba germană: Schutzkontakt  –  contact de siguranță) este o marcă înregistrată ce se referă la un sistem de prize și ștechere destinate utilizării cu curent continuu (conform CEE 7/3 pentru prize și CEE 7/4 pentru ștechere). Un...
Citește mai mult...

Cerințele fundamentale ale releelor de protecție

În acest articol prezentăm cerințele fundamentale pe care orice echipament de protecție de tip releu ar trebui să le respecte. Acestea sunt vitale pentru a-și îndeplini scopul, și anume acela de a deconecta echipamentele protejate în situația unui eveniment...
Citește mai mult...

Cum să găsești cel mai bun sol pentru împământare

Importanța împământărilor, așa cum am subliniat în nenumărate articole, este vitală pentru exploatarea în siguranță a instalațiilor electrice. Execuția unei împământări sigură și fiabilă presupune totuși (de cele mai multe ori) costuri considerabile. Prezentul scurt...
Citește mai mult...

Ce sunt grupurile electrogene

Ce sunt grupurile electrogene și care sunt utilizările acestora În situațiile în care sursa principală de energie electrică este întreruptă sau nu este disponibilă, grupurile electrogene au rolul de a genera necesarul de electricitate pentru menținerea în stare de...
Citește mai mult...

Cum funcționează celulele fotovoltaice?

Cum funcționează panourile solare sau celulele fotovoltaice Celula (sau unitatea care compune un panou) fotovoltaică sau solară este elementul care transformă energia solară în energie electrică. Fie că sunt utilizate pentru a alimenta micul tău calculator de buzunar...
Citește mai mult...

Cablurile electrice

Un cablu de curent este un ansamblu de unul sau mai mulți conductori electrici, de obicei grupați și ținuți împreună de o manta de izolație. Acest ansamblu este folosit cu precădere cu scopul de a transmite energie electrică la distanță. Cablurile de curent pot fi...
Citește mai mult...

Cum să îmbunătățești împământarea

Cum poți îmbunătăți rezistența de dispersie a împământării Împământarea a fost concepută cu scopul de a oferi siguranță în exploatare a instalațiilor electrice și aceasta are două scopuri principale: Protejarea utilizatorului în situația unei scurgeri de...
Citește mai mult...

Cum se leagă un întrerupător cap-scară

Citește mai mult...
7 Pericole electrice ce pot apărea într-un cămin a fost actualizat la data: noiembrie 28th, 2016 de Echipa electriFIX.ro