7 Pericole electrice ce pot apărea într-un cămin

Resurse și informații electrice

Odată cu puternica noastră dependență de electricitate, apar riscuri asociate cu aceasta în orice casă, birou sau atelier. Din fericire, aceste riscuri se pot elimina prin conștientizarea pericolelor și prin luarea de măsuri adecvate, ideal în prezența unui electrician calificat. Prezentăm șapte pericole electrice ce pot apărea în orice cămin, oricând, și măsurile ce pot lua pentru a evita eventualele accidente.

 • Utilizarea cablurilor sau a ștecherelor defecte sau uzate.

cablu-electric-defectInstalațiile electrice de calitate, pe lângă faptul că sunt impuse prin lege, sunt vitale pentru exploatarea în siguranță e energiei electrice. Cablurile uzate, de slabă calitate precum și lucrările electrice efectuate în mod neprofesionist pot mări riscurile de foc, de descărcări electrice accidentale, de electrocutare, unele cu consecințe foarte grave. Din acest motiv este ideal să evitați lucrările electrice în regim propriu și să apelezi la serviciile unei companii cu renume, cu istoric și cu experiență solidă în domeniu. Alege întodeauna să lucrezi cu electricieni calificați atunci când vrei să rezolvi o problemă de natură electrică.

Cablurile electrice uzate, cu izolația crăpată sau corodate pot mări riscurile accidentelor electrice. Solicită un electrician autorizat în vederea inspectării instalației electrice existente în mod regulat. Dacă dorești să înlocuiești cablurile sau conductorii vechi, contactează-ne.

Probleme uzuale:

 • Legături electrice imperfecte.
 • Ieșirea din pereți (din doze) a prizelor sau a întrerupătoarelor.
 • Mantale de izolație ciupite accidental (de ex. prin „călcarea” acestora cu piciorul scaunului).
 • Crăparea sau ruperea izolației cauzată de vechime, căldură, corodare sau flexare.
 • Circuite electrice sau prelungitoare supraîncălzite.
 • Electrocasnice defecte
 • Conductori electrici avariați de rozătoare.
 • Suprasolicitarea prelungitoarelor și a prizelor.

Circuitul electric destinat unei prize este în mod teoretic calculat astfel ca în situația în care există doi consumatori (în situația prizelor duble), aceasta să poată prelua sarcina de încărcare fără nici o problemă. Problemele apar însă atunci când se utilizează prelungitoare în exces, fără a se ține cont de consumul efectiv final.

Sfaturi:

 • Nu achiziționa niciodată prelungitoare de calitate îndoielnică. Prelungitoarele foarte ieftine disponibile în comerț nu garantează siguranță în exploatare, putând avea numeroase vicii: conductor subdimensionat, materialul carcasei neignifugat, se pot încălzi ușor din cauza clemelor de slabă calitate ce nu asigură un contact perfect, nu prezintă siguranță pentru copii, etc.
 • Evită utilizarea în exces a prelungitoarelor, mai ales prin cuplarea mai multor astfel de obiecte la o singură priză de perete. Reține: creșterea consumului electric exponențial pe o singură priză poate cauza în cel mai fericit caz declanșarea siguranței și în anumite situații, topirea prizelor, a prelungitoarelor, a cablurilor, etc.
 • Evită utilizarea consumatorilor rezistivi (de putere mare, ca de ex: aerotermă electrică, calorifer electric, fierbător de apă, boiler, instant apă caldă, radiator electric, etc). Acești consumatori trebuie în mod normal să fie conectați direct la priza din perete. O priză de calitate are la baza soculului material ceramic, ce asigură pe lângă un contact mai bun, și siguranță superioară la încălzire.
 • Dacă nu știi exact care ar trebui să fie consumul maxim admis pe o priză, întreabă un electrician autorizat. Acesta în urma examinării instalației electrice poate determina cu ușurință nivelul maxim de consum pe un anumit circuit.
 • Focul rezultat în urma contactului dintre becuri și materiale inflamabile.

În mod normal nu considerăm becurile ca fiind riscuri electrice, însă potențialul ca acestea să genereze foc dacă sunt ținute și utilizate lângă materiale inflamabile este extrem de real. Acestea pot fi instalate în veioze pe noptiere, lângă draperii, lângă materiale plastice și în general lângă materiale textile.

Răsturnarea accidentală și neobservată a unei veioze în pat de exemplu poate reprezenta un risc de incendiu, în special dacă becul este unul clasic cu incandescență iar materialul textil de pe pat unul foarte ușor inflamabil (mătase sau bumbac netratat).

Ca orice altă sursă de electricitate, becurile pot cauza șocuri electrice severe.
Sfaturi:

 • Asigură-te că atunci când schimbi becul, întrerupătorul este în poziția oprit
 • Asigură-te că fazele nu sunt inversate în tablou (astfel chiar dacă întrerupătorul este oprit, există riscul ca faza să fie activă pe partea cu filet a becului). Dacă nu poți determina cu exactitate corectitudinea execuției instalației electrice, utilizează un creion de control sau o șurubelniță de electrician cu lampă de control.
 • Nu înlocui niciodată becurile și nu utiliza întrerupătorul electric cu mâinile ude.
 • Asigură-te că becul nou ce urmează să-l înlocuiască pe cel defect nu este de o putere mai mare. Wattajul trebuie să fie același sau mai mic.
  Vezi și diferența între tipuri de becuri.
 • Curiozitatea copiilor și jocul acestora

Copii mici și foarte mici tind să fie foarte curioși, luând viața ca pe o joacă explorând cât mai mult lumea ce-i înconjoară. Deși cel mai indicat este ca aceștia să fie supravegheați în permanență, părinții și adulții ce așteaptă venirea pe lume a unui copil pot lua extra-măsuri de precauție pegătind din timp căminul.

O priză ce poate fi accesibilă de la înălțimea lor poate fi protejată cu dispozitive speciale.

 

 • Atenție sporită la mânile ude

Este bine cunoscut faptul că organismul uman poate fi conductor de electricitate. Este extrem de important ca ștergerea și uscarea riguroasă a mâinilor să fie făcută de fiecare dată înainte de a intra în contact cu orice fel de electrocasnică, prelungitor, priză sau întrerupător electric.

Nu pune mâna pe feon-ul de păr atunci când ieși din baie sau din duș fără a te asigura că mâinile sunt uscate complet.

Numeroase accidente au loc anual din cauza acestor practici ce din păcate pentru unii au devenit obișnuință. O măsură de siguranță ce permite declanșarea siguranței în mod automat și în interval de ordinul milisecundelor o reprezintă diferențialele. Acestea au ca scop decuplarea instalației electrice la cea mai mică anomalie, evitând astfel tragedii legate de electrocuția accidentală. Dacă dorești mai multe informații cu privire la diferențiale, la cum pot acestea salva vieți și cât poate costa intalarea unui astfel de dispozitiv în tabloul tău electric existent, contactează un electrician calificat sau intră în legătură cu noi. 

 • Stingerea incendiului electric cu apă

O greșeală frecventă este aceea de a acționa sub impuls și de a arunca apă pe focul rezultat în urma unui eveniment electric. Dacă un incendiu de natură electrică are loc, nu utiliza apă; aceasta va cataliza arderea, iar focul va crește în intensitate. În mod normal în astfel de situații se utilizează extinctoare destinate special stingerii incendiilor electrice, cu pulbere sau CO2. Acestea sunt clasificate la nivel internațional ca fiind stingătoare clasa C.

Nu stinge NICIODATĂ focul rezultat în urma unui eveniment de natură electrică cu apă!

Dacă nu ai la îndemână un extinctor destinat stingerii incendiilor electrice, oprește sigurața principală, evacuează rapid incinta și anunță pompierii apelând numărul de urgență 112.

Ce sa faci dacă nu a avut loc un incendiu însă simți miros de fum sau ai observat apariția unei flame.

 • Prize situate în apropierea mediilor cu apă sau umede.

Prizele din băi, bucătării și alte locații ce se află în medii cu potențial de umiditate trebuiesc instalate la o distanță bine determinată de orice sursă de apă. Deoarece apa este conductor de electricitate, menținerea acestor prize departe de apă și umezeală reduce riscul asociat cu șocurile electrice.

Nu utiliza niciodată un aparat de radio, un uscător, un telefon sau orice alt obiect electric sau electronic conectat la rețeaua de energie electrică atunci când ești în baie, în cadă, lângă sau într-o piscină și atunci când te afli pe o pardoseală umedă.

Oricând cosideri că ai nevoie de un electrician autorizat la domiciliu în orice sector din București, te poți baza pe noi. Suntem autorizați ANRE și suntem dispozibili NON-STOP, 7 zile din 7.

Sună acum la 021.9386 (apel cu tarif normal) sau la 0760.903.899 sau scrie-ne. Suntem întodeauna bucuroși să-ți fim de folos!

S-ar putea să te intereseze și celelalte articole publicate de noi:

Încălzirea cu Aerul Condiționat

Încălzirea pe timpul iernii cu aerul condiționat Producătorii aparatelor de aer condiționat de generație nouă promit că pot asigura încălzirea incintei inclusiv pe timpul iernii, ceea ce le face să fie cel puțin interesante dacă nu atractive. În acest sens există o...
Citește mai mult...

Atenție la fraudă – site-uri ce clonează conținutul electriFIX.ro

Încă de când am început activitatea în domeniul intervențiilor electrice am reprezentat un model în tot ceea ce presupune serviciile de calitate, am definit modul în care trebuie să arate un electrician și am prezentat pe îndelete diferențele dintre meșterii amatori...
Citește mai mult...

7 Pericole electrice ce pot apărea într-un cămin

Citește mai mult...

Suplimentarea instalațiilor electrice

Instalația electrică nu face față consumului – ce e de făcut? Una din problemele cu care se confruntă cel mai des echipele noastre de electricieni când sunt chemate la constatarea diferitelor avarii este aceea a instalațiilor electrice ce nu mai pot da un randament...
Citește mai mult...

Eficiența energetică înseamnă mai mult profit pentru afacerea ta

Uneori a deveni eficient din punct de vedere energetic se traduce prin cheltuieli suplimentare. De ce s-ar grăbi cineva să investească în a deveni eficient când și așa cheltuielile pentru creșterea și menținerea unei companii sunt destul de consistente în România...
Citește mai mult...

Ce sunt contoarele inteligente?

Citește mai mult...

19 reguli în lucrul cu echipamentele electrice

19 Reguli de aur pentru siguranța ta   și reguli de bune practici în lucrul cu echipamentele electrice.   19 reguli de aur pentru siguranța ta în lucrul cu echipamentele electrice   Un mediu de lucru sigur nu este întodeauna suficient pentru a controla...
Citește mai mult...

Schema simplificată a unei instalații electrice

Citește mai mult...

Cablurile electrice

Un cablu de curent este un ansamblu de unul sau mai mulți conductori electrici, de obicei grupați și ținuți împreună de o manta de izolație. Acest ansamblu este folosit cu precădere cu scopul de a transmite energie electrică la distanță. Cablurile de curent pot fi...
Citește mai mult...

Ce e bine să faci înainte să chemi un electrician

În acest articol îți vom face câteva recomandări cu privire la ce trebuie făcut imediat în situația în care ai o problemă electrică și înainte de a solicita ajutorul unul electrician calificat. Miros de fum sau flamă? În situația în care simți miros de ars, fum sau...
Citește mai mult...
7 Pericole electrice ce pot apărea într-un cămin a fost actualizat la data: noiembrie 28th, 2016 de Echipa electriFIX.ro