7 Pericole electrice ce pot apărea într-un cămin

Resurse și informații electrice

Odată cu puternica noastră dependență de electricitate, apar riscuri asociate cu aceasta în orice casă, birou sau atelier. Din fericire, aceste riscuri se pot elimina prin conștientizarea pericolelor și prin luarea de măsuri adecvate, ideal în prezența unui electrician calificat. Prezentăm șapte pericole electrice ce pot apărea în orice cămin, oricând, și măsurile ce pot lua pentru a evita eventualele accidente.

  • Utilizarea cablurilor sau a ștecherelor defecte sau uzate.

cablu-electric-defectInstalațiile electrice de calitate, pe lângă faptul că sunt impuse prin lege, sunt vitale pentru exploatarea în siguranță e energiei electrice. Cablurile uzate, de slabă calitate precum și lucrările electrice efectuate în mod neprofesionist pot mări riscurile de foc, de descărcări electrice accidentale, de electrocutare, unele cu consecințe foarte grave. Din acest motiv este ideal să evitați lucrările electrice în regim propriu și să apelezi la serviciile unei companii cu renume, cu istoric și cu experiență solidă în domeniu. Alege întodeauna să lucrezi cu electricieni calificați atunci când vrei să rezolvi o problemă de natură electrică.

Cablurile electrice uzate, cu izolația crăpată sau corodate pot mări riscurile accidentelor electrice. Solicită un electrician autorizat în vederea inspectării instalației electrice existente în mod regulat. Dacă dorești să înlocuiești cablurile sau conductorii vechi, contactează-ne.

Probleme uzuale:

  • Legături electrice imperfecte.
  • Ieșirea din pereți (din doze) a prizelor sau a întrerupătoarelor.
  • Mantale de izolație ciupite accidental (de ex. prin „călcarea” acestora cu piciorul scaunului).
  • Crăparea sau ruperea izolației cauzată de vechime, căldură, corodare sau flexare.
  • Circuite electrice sau prelungitoare supraîncălzite.
  • Electrocasnice defecte
  • Conductori electrici avariați de rozătoare.
  • Suprasolicitarea prelungitoarelor și a prizelor.

Circuitul electric destinat unei prize este în mod teoretic calculat astfel ca în situația în care există doi consumatori (în situația prizelor duble), aceasta să poată prelua sarcina de încărcare fără nici o problemă. Problemele apar însă atunci când se utilizează prelungitoare în exces, fără a se ține cont de consumul efectiv final.

Sfaturi:

  • Nu achiziționa niciodată prelungitoare de calitate îndoielnică. Prelungitoarele foarte ieftine disponibile în comerț nu garantează siguranță în exploatare, putând avea numeroase vicii: conductor subdimensionat, materialul carcasei neignifugat, se pot încălzi ușor din cauza clemelor de slabă calitate ce nu asigură un contact perfect, nu prezintă siguranță pentru copii, etc.
  • Evită utilizarea în exces a prelungitoarelor, mai ales prin cuplarea mai multor astfel de obiecte la o singură priză de perete. Reține: creșterea consumului electric exponențial pe o singură priză poate cauza în cel mai fericit caz declanșarea siguranței și în anumite situații, topirea prizelor, a prelungitoarelor, a cablurilor, etc.
  • Evită utilizarea consumatorilor rezistivi (de putere mare, ca de ex: aerotermă electrică, calorifer electric, fierbător de apă, boiler, instant apă caldă, radiator electric, etc). Acești consumatori trebuie în mod normal să fie conectați direct la priza din perete. O priză de calitate are la baza soculului material ceramic, ce asigură pe lângă un contact mai bun, și siguranță superioară la încălzire.
  • Dacă nu știi exact care ar trebui să fie consumul maxim admis pe o priză, întreabă un electrician autorizat. Acesta în urma examinării instalației electrice poate determina cu ușurință nivelul maxim de consum pe un anumit circuit.
  • Focul rezultat în urma contactului dintre becuri și materiale inflamabile.

În mod normal nu considerăm becurile ca fiind riscuri electrice, însă potențialul ca acestea să genereze foc dacă sunt ținute și utilizate lângă materiale inflamabile este extrem de real. Acestea pot fi instalate în veioze pe noptiere, lângă draperii, lângă materiale plastice și în general lângă materiale textile.

Răsturnarea accidentală și neobservată a unei veioze în pat de exemplu poate reprezenta un risc de incendiu, în special dacă becul este unul clasic cu incandescență iar materialul textil de pe pat unul foarte ușor inflamabil (mătase sau bumbac netratat).

Ca orice altă sursă de electricitate, becurile pot cauza șocuri electrice severe.
Sfaturi:

  • Asigură-te că atunci când schimbi becul, întrerupătorul este în poziția oprit
  • Asigură-te că fazele nu sunt inversate în tablou (astfel chiar dacă întrerupătorul este oprit, există riscul ca faza să fie activă pe partea cu filet a becului). Dacă nu poți determina cu exactitate corectitudinea execuției instalației electrice, utilizează un creion de control sau o șurubelniță de electrician cu lampă de control.
  • Nu înlocui niciodată becurile și nu utiliza întrerupătorul electric cu mâinile ude.
  • Asigură-te că becul nou ce urmează să-l înlocuiască pe cel defect nu este de o putere mai mare. Wattajul trebuie să fie același sau mai mic.
    Vezi și diferența între tipuri de becuri.
  • Curiozitatea copiilor și jocul acestora

Copii mici și foarte mici tind să fie foarte curioși, luând viața ca pe o joacă explorând cât mai mult lumea ce-i înconjoară. Deși cel mai indicat este ca aceștia să fie supravegheați în permanență, părinții și adulții ce așteaptă venirea pe lume a unui copil pot lua extra-măsuri de precauție pegătind din timp căminul.

O priză ce poate fi accesibilă de la înălțimea lor poate fi protejată cu dispozitive speciale.

 

  • Atenție sporită la mânile ude

Este bine cunoscut faptul că organismul uman poate fi conductor de electricitate. Este extrem de important ca ștergerea și uscarea riguroasă a mâinilor să fie făcută de fiecare dată înainte de a intra în contact cu orice fel de electrocasnică, prelungitor, priză sau întrerupător electric.

Nu pune mâna pe feon-ul de păr atunci când ieși din baie sau din duș fără a te asigura că mâinile sunt uscate complet.

Numeroase accidente au loc anual din cauza acestor practici ce din păcate pentru unii au devenit obișnuință. O măsură de siguranță ce permite declanșarea siguranței în mod automat și în interval de ordinul milisecundelor o reprezintă diferențialele. Acestea au ca scop decuplarea instalației electrice la cea mai mică anomalie, evitând astfel tragedii legate de electrocuția accidentală. Dacă dorești mai multe informații cu privire la diferențiale, la cum pot acestea salva vieți și cât poate costa intalarea unui astfel de dispozitiv în tabloul tău electric existent, contactează un electrician calificat sau intră în legătură cu noi. 

  • Stingerea incendiului electric cu apă

O greșeală frecventă este aceea de a acționa sub impuls și de a arunca apă pe focul rezultat în urma unui eveniment electric. Dacă un incendiu de natură electrică are loc, nu utiliza apă; aceasta va cataliza arderea, iar focul va crește în intensitate. În mod normal în astfel de situații se utilizează extinctoare destinate special stingerii incendiilor electrice, cu pulbere sau CO2. Acestea sunt clasificate la nivel internațional ca fiind stingătoare clasa C.

Nu stinge NICIODATĂ focul rezultat în urma unui eveniment de natură electrică cu apă!

Dacă nu ai la îndemână un extinctor destinat stingerii incendiilor electrice, oprește sigurața principală, evacuează rapid incinta și anunță pompierii apelând numărul de urgență 112.

Ce sa faci dacă nu a avut loc un incendiu însă simți miros de fum sau ai observat apariția unei flame.

  • Prize situate în apropierea mediilor cu apă sau umede.

Prizele din băi, bucătării și alte locații ce se află în medii cu potențial de umiditate trebuiesc instalate la o distanță bine determinată de orice sursă de apă. Deoarece apa este conductor de electricitate, menținerea acestor prize departe de apă și umezeală reduce riscul asociat cu șocurile electrice.

Nu utiliza niciodată un aparat de radio, un uscător, un telefon sau orice alt obiect electric sau electronic conectat la rețeaua de energie electrică atunci când ești în baie, în cadă, lângă sau într-o piscină și atunci când te afli pe o pardoseală umedă.

Oricând cosideri că ai nevoie de un electrician autorizat la domiciliu în orice sector din București, te poți baza pe noi. Suntem autorizați ANRE și suntem dispozibili NON-STOP, 7 zile din 7.

Sună acum la 021.9386 (apel cu tarif normal) sau la 0760.903.899 sau scrie-ne. Suntem întodeauna bucuroși să-ți fim de folos!

S-ar putea să te intereseze și celelalte articole publicate de noi:

Ce sunt tablourile de distribuție a curentului electric

Citește mai mult...

Ce înseamnă factorul de protecție IP – IEC529 (BSEN60529:1991)

Factorul de protecție IP Factorul de protecție IP reprezintă un standard dezvoltat de Comisia Europeană pentru Standardizarea Electro Tehnică (CENELEC), și are ca rol declararea nivelului de protecție oferit de diferite elemente și obiecte electro-tehnice –...
Citește mai mult...

Cât de mult contează materialele electrice de calitate

Citește mai mult...

Protejarea prizelor față de copii

Fie că ne dorim sau nu produsele electrice și electrocasnice au o importanță deosebită în viața noastră de zi cu zi. Le poți găsi în orice cameră a casei tale. Prize, prelungitoare, încărcătoare, cablurile de alimentare ale PC-urilor, etc., toate pot reprezenta...
Citește mai mult...

Ce este o priză sau un ștecher „Schuko”?

„Schuko” (din limba germană: Schutzkontakt  –  contact de siguranță) este o marcă înregistrată ce se referă la un sistem de prize și ștechere destinate utilizării cu curent continuu (conform CEE 7/3 pentru prize și CEE 7/4 pentru ștechere). Un...
Citește mai mult...

Schimbare tablou electric vechi în Sector 4

Înlouirea unui tablou electric vechi în sectorul 4, București. În condițiile consumului electric de astăzi, tablourile electrice vechi (în special cele cu siguranțe fuzibile) pot să nu mai prezinte siguranță în exploatare. Problemele apar inițial izolat și se...
Citește mai mult...

Tipuri de becuri – avantaje și dezavantaje

Becuri incandescente VS Becuri Economice VS Becuri LED În acest articol îți prezentăm toate categoriile de becuri disponibile în comerț, împreună cu avantajele și dezavantajele acestora. Dacă ai întrebări adiționale, nu uita că îți stăm la dispoziție cu sfaturi...
Citește mai mult...

Când ai nevoie de o inspecție electrică?

Care este momentul potrivit pentru a-ți inspecta instalația electrică? Există câteva cazuri în care este bine să verifici instalația electrică pentru a te asigura că aceasta este în stare perfectă de funcționare și deci nu poate reprezenta un risc pentru casa...
Citește mai mult...

Cerințele fundamentale ale releelor de protecție

În acest articol prezentăm cerințele fundamentale pe care orice echipament de protecție de tip releu ar trebui să le respecte. Acestea sunt vitale pentru a-și îndeplini scopul, și anume acela de a deconecta echipamentele protejate în situația unui eveniment...
Citește mai mult...

Cum se măsoară voltajul cu ajutorul unui multimetru sau aparat de măsură

ATENȚIE: Acest articol este destinat persoanelor calificate, care cunosc riscurile la care se expun în special în cazul lucrului cu curenți alternativi de joasă tensiune (220-240V). Energia electrică altenativă oferită spre alimentarea imobilelor reprezintă un real...
Citește mai mult...
Call Now Button