19 Reguli de aur pentru siguranța ta

 

și reguli de bune practici în lucrul cu echipamentele electrice.

 

19 reguli de aur pentru siguranța ta în lucrul cu echipamentele electrice

 

cum-arata-surubelnitele-de-electricianUn mediu de lucru sigur nu este întodeauna suficient pentru a controla toate eventualele pericole electrice. Este absolut necesar să fi extrem de precaut și să lucrezi cu atenție. Regulile de siguranță au ca scop protejarea ta și a celor din jurul tău prin reducerea la minim a riscului de accidente.

Extrem de important: Pentru lucrări de natură electrică, apelează întotdeauna la un electrician autorizat ANRE. Nu interveni din proprie inițiativă. Îți poți pune viața în pericol și riști viața celor din jur.

Dacă ești autorizat și lucrezi cu circuite electrice sau scule și echipamente electrice, trebuie să respecți cu strictețe următoarele reguli de siguranță:

Regula numărul 1

Evită contactul cu circuitele sub tensiune. Pe cât poate suna de hilar, pe atât de importantă este această regulă – în special deoarece este posibil să nu existe o a doua șansă pentru a o respecta!

Regula numărul 2

Tratează toate echipamentele electrice ca și cum ar fi în stare de funcționare sau racordate la rețeaua de electricitate. Niciodată nu poți știi cu siguranță la ce te poți aștepta, mai ales în prima fază a intervenției.

Regula numărul 3

Întodeauna deconectează sursa de alimentare înainte de a interveni sau a depana un consumator electric.

Regula numărul 4

Folosește în exclusivitate scule și echipamente au mânere izolate. Echipamentele profesionale au întodeauna marcate informații cu privire la gradul de izolație conferit. Vezi și cum trebuie să arate un electrician.

Regula numărul 5

Nu folosi niciodată pixuri metalice, nu purta inele (verighete) sau ceasuri cu cataramă metalică în lucrul cu tensiunea electrică. Această regulă poate uneori fi uitată atunci când vrei atragi atenția către o componentă electrică. Fii întodeauna precaut și conștient de materialele conductive prezente asupra ta.

Regula numărul 6

echipamente-de-siguranta-electriceAtunci când este necesar să intervi asupra echipamentelor în funcțiune sau conectate la rețeaua electrică, asigură-te că mâinile sunt uscate și poartă atunci când este posibil mănuși izolatoare, îmbrăcăminte de protecție și încălțăminte cu proprietăți de izolare. Reține: mănuși, haine, încălțăminte.

Regula numărul 7

Când este posibil și sigur, lucrează numai cu o singură mână. Cealaltă mână ține-o aproape de corp, în buzunar și departe de orice material conductiv. Aceastră precauție reduce șansele accidentelor ce pot rezulta prin trecerea curentului electric prin cavitatea toracică.

Regula numărul 8

Redu utilizarea pe cât posibil a echipamentelor electrice în camere frigorifice sau în camere unde condensul este posibil. Dacă este absolut necesară montarea echipamentelor electrice în astfel de medii, instalează-le pe cât posibil în poziție verticală sau pe pereți.

Regula numărul 9

Dacă se varsă accidental apă sau alte lighide pe echipamentul electric, decuplează siguranța și apoi scoate echipamentul din priză! Nu încerca niciodată să îndepărtezi lichidele din jurul echipamentelor înainte ca acestea să fie deconectate în ordinea de mai sus.

Regula numărul 10

Dacă o persoană intră în contact cu un conductor sub tensiune, nu atinge conductorul, cablul sau persoana. Deconectează sursa de alimentare de la tabloul de siguranță sau scoate conductorul (cablul) din priză folosing o curea de piele. Aceasta este o situație extremă și este necesar mult calm pentru a evita agravarea problemei. Exact ca în regulile anterioare, deconectează energia electrică mai întâi!

Regula numărul 11

Orice echipament electric ce produce o pișcătură sau o furnicătură la atingere trebuie deconectat imediat și mai apoi verificat (reparat). Deasemenea trebuie efectuată și o măsurătoare PRAM pentru a determina starea prizei de pământ.

Regula numărul 12

Nu te baza niciodată pe împământare pentru a masca un circuit defect și nu încerca niciodată să remediezi o problemă prin utilizarea unei alte siguranțe, în special cu una ce are o capacitate mai mare.

Regula numărul 13

Golește întoteauna condensatorii înainte de a lucra în imediata apropiere a acestora pentru a preveni șocul electric. Este deasemenea recomandat să ții terminalele acestora scurt-circuitate pe perioada lucrului în zona respectivă. Aceasta se va face evident numai după deconectearea de la rețea a aparaturii. Deasemenea, nu uita să îndepărtezi scurt-circuitul de la terminale după terminarea lucrului și înainte de reculplarea echipamentului la rețeaua de energie electrică.

Regula numărul 14

Nu atinge niciodată echipamentele sau aparatele de măsura are altcuiva cu excepția situație în care ești solicitat explicit să o faci și consideri că ești în siguranță.

Regula numărul 15

Acoperă sau izolează toate contactele electrice și conductorii astfel încât nimeni să nu poată intra accidental în contact cu aceștia.

Regula numărul 16

Nu atinge niciodată echipamentele electrice cu mâinile, picioarele sau corpul ud sau transpirat. Nu atinge niciodată echipamentele electrice când ești pe o podea udă! Reține regula numărul 6. Mănuși, îmbrăcăminte, încălțăminte!

Regula numărul 17

Când este necesar să verifici prin atingere echipamentul electric (de exemplu pentru verificarea motoarelor supra-încălzite), folosește întoteauna partea din spatele palmei. Astfel, în cazul în care are loc un șoc electric, musculatura nu se va contracta involuntar „înțepenind” mâna pe conductorul cu pricina.

Regula numărul 18

Nu depozita niciodată materiale inflamabile în apropierea echipamentelor electrice.

Regula numărul 19

Nu purta niciodată haine largi sau libere lângă echipamentele electrice.

Dacă nu ești calificat să lucrezi sub tensiune sau la instalațiile de energie electrică, apelează întodeauna la un electrician calificat. electriFIX.ro în pune la dispoziție non-stop electricieni calificați în Sectorul 1, Sectorul 2, Sectorul 3, Sectorul 4, Sectorul 5, Sectorul 6 București și Ilfov. 

Îți stăm întodeauna bucuroși la dispoziție!

Call Now Button