Ce este iluminatul antipanică
Iluminatul anti-panică sau iluminatul zonelor deschise este partea sistemului de iluminat de urgență destinată reducerii riscurilor de panică în situații de beznă totală deci în întuneric total cauzat de o avarie sau un accident ce afectează principala rețea de energie electrică ce asigură în mod obișnuit iluminatul.
Scopul sistemului de iluminat anti-panică este acela de a asigura siguranță în evacuarea incintei de către ocupanții acesteia sau de a asigura calea către rutele de evacuare prestabilite.
Lămpile destinate iluminatului antipanică pot utiliza trei tipuri de corpuri de iluminat, becuri incandescente, becuri CFL (fluorescente) și becuri LED, cele mai fiabile și deci cele recomandate sunt acele lămpi ce utlizează fie tuburi tip neon fie diode luminescente (LED) întrucât acestea având un consum redus de energie pot asigura autonomie pe o perioadă mai mare de timp iar mentenanța este aproape inexistentă – becurile nu se ard constant și nu este necesar a se interveni pentru înlocuirea acestora constant. Mai mult decât atât, becurile cu LED au o durată de viață mult mai mare decât a becurilor incandescente și chiar mai maire decât a celor CFL, minimul fiind la 30.000 de ore de funcționare.
Iluminatul de urgență anti-panică poate fi de două feluri:
- Cu mentenanță, întreținut și cu sursă de alimentare centralizată.
În acest caz, intreg ansamblul de lămpi destinat iluminatului de urgență este alimentat dintr-un singur punct (cameră tehnică) sau grup electrogen ce intră în funcțiune automat la căderea liniei principale de alimentare cu energie electrică. Avantajul acestui sistem este reprezentat de costul per lampă inițial mai scăzut, întrucât acestea nu conțin acumulatori. Deasemenea dispare necesitatea de a interveni la sfârșitul ciclului de viață al acumulatorilor – nu este necesar a se ma înlocui aceștia deoarcere nu exista. Dezavantajele sunt reprezentate de costurile de instalare mai ridicate prin conectarea tututor lămpilor la un singur punct de alimentare, deci sunt necesare instalații electrice suplimentare. Deasemenea costul cu grupul electrogen destinat iluminatului anti-panică trebuie la rândul său luat în calcul ca investiție inițială.
- Fără mentenanță, cu proprie autonomie asigurată de acumulatori.
În situația lămpilor de iluminat anti-panică cu autonomie proprie dispare necesitatea investiției într-un grup electrogen dedicat furnizării de energie electrică în situații de urgență. Avantajul acestui sistem este reprezentat de instalarea rapidă fără circuite de alimentare adiționale. Autonomia acestora este asigurată de acumulatorii interni cu ciclu de viață exstins (de la 500 la 1000 de cicluri încărcat/descărcat). Dezavantajul acestui tip de sistem este acela de a asigura mentenanță acumulatorilor încorporați – înlocuirea acestora devenind obligatorie în momentul în care eficiența acestora scade iar autonomia nu mai poate fi asigurată în concordanță cu legislația. Pentru legislație, vezi iluminatul cu lămpi de urgență.
Pentru proiectarea și execuția sistemelor complete de iluminat de urgență sau de iluminat antipanică, echipa electriFIX.ro îți stă la dispoziție cu tehnicieni și electricieni competenți, calificați și experiență solidă în domeniu. Ne poți contacta oricând pentru o ofertă completă de echipamente și de manoperă pentru execuția sistemelor de iluminat antipanică.
Vezi și lista de prețuri a corpurilor de iluminat de urgență anti-panică și direcțional sau de hidranți.