Iluminatul cu lămpi de urgență – tot ce trebuie să știi

Numeroase clădiri trebuiesc echipate cu o formă de iluminat de urgență atunci când are loc o pană de curent. Conform legislației în vigoare (Europa: Regulamentul (CE) Nr 244/2009 și Nr 1194/2012 / Marea Britanie: BS 5266: Iluminat de urgență, BS E 1838,  BS 5266-7), acestea trebuie instalate pentru a asigura vizibilitatea către căile de acces într-o situație de urgență.

iluminat-lampa-de-urgentaAcestea trebuie să aibă o autonomie considerabilă de timp și trebuie să poată funcționa atunci când principala sursă de energie electrică nu este disponibilă. Deconectarea de la principala sursă de energie poate fi cauzată de numeroși factori, printre care: un incendiu, o avarie, un accident, etc. Acestă siguație poate cauza o situație periculoasă prin lipsa luminii, ce poate pune în pericol persoanele fie prin accidente fizice sau panică. Pe lângă iluminatul cu lămpi de urgență, se poate opta pentru un sistem de rezervă pentru alimentarea cu energie electrică bazat pe instalarea unui generator. Acesta preia sarcina iluminatului în situațiile neprevăzute și conferă astfel siguranță într-o eventuală necesitate de evacuare a respectivului imobil.

Indiferent de existența unui generator de rezevă, lămpile de iluminat de urgență trebuie să funcționeze și să fie vizibile conform legislației europene minim 60 de minute, iar timpul de autonomie recomandat este de 3 ore. Totodată lumina emisă de acestea trebuie să fie suficient de puternică pentru a permite orientarea și evacuarea persoanelor în condiții de întuneric total. Este obligatoriu ca acestea să se autodeclanșeze complet automat.

Majoritatea imobilelor noi sunt dotate din construcție cu astfel de dispozitive, prevăzute de arhitecți și constructori în conformitate cu legislația în vigoare, precum și în concordanță cu dispozițiile autorităților locale.

Lămpile pentru iluminatul de urgență trebuiesc instalate în hoteluri, cluburi, spitale, școli, grădinițe, creșe, birouri, muzee, magazine, instituții publice, etc.

Ce sunt lămpile de urgență?

Lămpile de urgență sunt dispozitive electrice ce asigură iluminatul atunci când principala sursă de energie electrică este deconectată.
Denumirea de lampă de urgență este un termen general, divizat în două categorii principale:

Categorii de iliuminat de urgență

  1. Iluminatul de urgență de rezevă – parte a sistemului de iluminat proiectat să confere desfășurarea activităților în condiții considerabil neschimbate. Acestea sunt opționale și de cele mai multe ori au la bază un grup electrogen (ansamblu de generatoare) și nu sunt impuse de lege.
  2. Iluminatul de urgență cu lămpi pentru evacuare: acea parte dintr-un sistem de iluminat de urgență ce asigură orientarea și siguranța oamenilor în întuneric cu scopul evacuării clădirii sau imobilului. Aceasta face parte din obligații impuse de normele în vigoare naționale (ISU) cât și de legislația europeană. Lămpile de evacuare la rândul lor sunt împărțite în trei categorii principale:
  • Iluminarea de urgență a rutelor de evacuare asigură identificarea facilă în situații de urgență a căilor de acces realizând astfel o rută de evacuale bine determinată și ușor accesibilă.
  • Iluminatul zonelor deschise (în unele țări denumit și iluminat anti-panică) reprezintă acea parte a iluminatului de urgență ce are ca scop reducerea riscului de panică și asigurarea unui iluminat suficient pentru ca ocupanții clădirii să poată ajunge în siguranță la rutele de evacuare.
  • Iluminarea zonelor cu risc înalt – acea parte a iluminatului de urgență ce asigură iluminatul persoanelor ce sunt desemnate să execute procese cu risc potențial ridicat ce au ca scop inițierea procedurilor de deconectarea în siguranță a echipamentelor (în special a celor ce necesită operatori). Acestea se recomandă a fi montate și în zonele de acces ale hidranților.

Durată de autonomie

Timpul necesar evacuării depinde de mărimea și complexitatea imobilului. Durata autonomiei este de minim 60 de minute.
O durată de minim 3 ore trebuie folosită pentru iluminatul de urgență a rutelor de evacuare dacă premisele nu sunt evacuate imediat, ca de exemplul în cazul unui hotel.

Important de reținut: Accesul în clădiri nu trebuie permis atât timp cât sistemul de iluminat cu lămpi de urgență nu este complet reîncărcat.

Câtă lumină este necesară

Recomandările în vigoare prevăd montarea lămpilor de iluminat de urgență în la nivel orizontal, central, pe linia stabilită a rutei de evacuare (în premanență liberă și degrevată de orice fel de obiecte). Puterea de iluminat a acestora nu trebuie să fie sub 1 lux, și 0.5 lux pentru zonele anti-panică. Deasmenea, nu trebuie să excludă iluminatul cu mai mult de 0,5 metri a căii de evacuare. În plus, pentru rutele de evacuare de până la 2 metri lățime, 50% din ruta respectivă trebuie iluminată cu minimum 1 lux. Căile de evacuare mai late de 2 metri trebuiesc calculate în multiplu de 2 metri. Gradul real de iluminat trebuie totuși să fie în concordanță cu natura imobilului și a ocupanților, acodându-se o importanță deosebită cazurilor speciale, de exemplu în situația unui azil de bătrâni, spitale, locații aglomerate, de exemplu cluburi, supermaketuri, etc.

Standarde și legislație (Europeană și Britanică)

Regulamentul comisiei europene (EU) 2015/1428
Modificarea Regulamentului (CE) nr. 244/2009
Modificarea Regulamentului (UE) nr. 1194/2012
BS EN 50172:2004 / BS 5266-8:2004 / BS EN 60598-1: 2008 / BS EN 62034:2006 / BS EN 50171:2001

Vezi și lista de prețuri a corpurilor de iluminat de urgență anti-panică, direcționale și de hidranți.

Pentru consultanță precum și pentru proiectare și executarea sistemelor de iluminat de urgență, apelează la unul din specialiștii noștri autorizați ANRE. Disponibili NON-STOP, la domiciliul sau la adresa ta.

 

Call Now Button