Siguranțele automate reprezintă în prezent standardul utilizat în executarea tablourilor electrice. Acestea au fost dezvoltate pentru a înlocui siguranțele fuzibile de generație veche, ocupând mai puțin spațiu, fiind mult mai eficiente și mai practice, întrucât după declanșare acestea pot fi resetate cu ușurință.

Siguranțele automate sunt de mai multe tipuri, printre care enumerăm:

  1. Siguranțele monopolare (1P)

    Siguranțele monopolare au ca scop protejarea unei singure faze din circuitul instalației electrice. Acestea prezinta un conector în partea de sus si unul în partea de jos reprezentând cea mai economică variantă. Montarea acesteia în tabloul de siguranțe se face de obicei împreună cu alte siguranțe de același tip, faza fiind conectată în borna superioară și inferioară, iar nulurile sunt conectate împreună într-o rigletă sau bus-bar.
    Exemplu de instalare a siguranțelor cu un pol (1P):
    schema-circuit-sigurante-monopolareNotă: În scopul de a face cât mai ușor de înțeles această diagramă, conductorul este vizibil atât la intrarea în siguranțe cât și în bara de nul. În mod normal acesta nu trebuie să fie la vedere, descoperit de izolație. Deasemenea, în prezentul circuit împământarea a fost omisă voit.

  2. Siguranță bipolară (1P+N) Dublă

    Siguranțele bipoloare (1P+N) duble protejează ambele circuite (Fază și Nul), ocupând locul a două module într-un tablou electric de siguranțe. Nevoia utilizării unei bare de nul dispare. Sunt întâlnite mai rar deoarece locul acestoa a fost preluat de siguranțele bipolare compacte, ce ocupă doar un singur loc aduncând aceleași beneficii la costuri similare sau chiar mai scăzute.
    Exemplu de instalare a unei siguranțe bipolare duble:
    schema-circuit-siguranta-bipolara-1pn

  3. Siguranță bipolară (1P+N) Compactă

    Scopul siguranțelor bipolare (1P+N) compacte este acela de a proteja ambele circuite (Faza și Nul), ocupând în tablou un sigur spațiu al unui singur modul. Acestea sunt mult mai practice față de cele monopolare întrucât înlătură nevoia de a utiliza o bară de nul, pe lângă cea obișnuită de împământare. Deasemenea în situația inversării polarității circuitelor, dispare riscul ca faza să ajungă accidental pe bara de nul și mai apoi în instalația electrică a casei dispare.
    Exemplu de instalare a două siguranțe bipolare compacte cu două circuite, câte un circuit pentru fiecare:

    schema-circuit-sigurante-bipolare-1pnNotă: În scopul de a face cât mai ușor de înțeles această diagramă, conductorul este vizibil la intrarea în siguranțe. În mod normal acesta nu trebuie să fie la vedere, descoperit de izolație. Aceste amănunte, pe lângă faptul că sunt obligatorii, reprezintă o măsură importantă de siguranță în evitarea accidentelor asociate cu electrocutarea.

  4.  Siguranțe 3P (tripolare)

    Sunt utilizate cu precădere în instalațiile electrice trifazice (380V). Acestea oferă protecție pentru toate cele 3 faze precum și pentru nul.

    Există deasemenea numeroase alte tipuri de siguranțe: tetrapolare, diferențiale, etc. Acestea vor fi acoperite în detaliul în articolele următoare.

    Citește și de ce este recomandat să înlocuiești siguranțele vechi cu unele noi.

    Pentru informații suplimentare precum si pentru a solicita sfatul sau ajutorul unui electrician calificat, îți stăm in permanență la dispoziție NON-STOP în București și Ilfov cu electricieni calificați și autorizați ANRE. Apelează-ne la 021.9386 (tarif normal) sau contactează-ne în scris.

Call Now Button