Înlocuirea tabloului electric vechi cu siguranțe fuzibile

Resurse și informații electrice

tablou-electric-vechi

Tablurile electrice de tipul celor cu siguranțe fuzibile nu mai pot oferi în prezent siguranță în exploatare din numeroase motive.

Clădirile și blocurile executate în trecut, în special în perioada interbelică și comunistă au fost calculate cu un consum de energie electrică bine stabilit, consum incompatibil cu nevoile actuale. Avansul tehnologic și tendința de producție a electronicelor și a electrocasnicelor cu un indice ridicat de eficiență reprezintă un avantaj însă insuficient.

În orice cămin pot exista consumatori care vor încărca serios rețeaua chiar dacă vor fi folosiți pe perioade scurte de timp. Printre acești consumatori putem enumera: Asipratorul (1-2 kW/h), Plită cu inducție electrică (2-5 kW/h), Radiator/Calorifer electric (2-5 kW/h), Cuptor electric (1-2 kW/h). Pe lângă aceasta, există și electrocasnice ce deși au un indice al eficienței ridicat, în momentul pornirii creează vârfuri temporare de consum (Mașină de spălat, Frigider, Aparat de Aer Condiționat, etc).

Toate aceste solicitări vor fi transmise către instalația de energie electrică și mai apoi către tabloul de siguranțe. Siguranțele fuzibile au fost proiectate să ofere siguranță în situația unui scurt circut sau a unui consum mare (neașteptat la vremea dimensionării instalațiilor respective) și pentru protejarea instalației electrice. Sigurața fuzibilă obișnuită nu are decât o singură „utilizare” – practic în interiorul acesteia există o bandă metalică ce are o rezistență redusă și scopul acesteia este de a se „arde” atunci când apar situațiile neprevăzute de mai sus. Siguranța fuzibilă se înlocuiește, nu se „repară” cu liță. Astfel de practici și improvizații fac anual mii de victime în special prin electrocutări și incendii. Află și ce e bine să faci înainte de a chema un electrician.

Pe lângă neajunsul faptului că siguranța fuzibilă este de unică folosință, uneori poate exista contact imperfect între aceasta și tabloul electric  generând la rândul său întreruperi în alimentarea cu energie electrică, poate disipa căldură și poate chiar genera incendii, mai ales în situația în care un astfel de eveniment nefericit are loc și nu este observat la timp.

Soluția modernă este reprezentată de siguranțele automate, o tehnologie suficient de utilizată la scară largă pentru a demonstra siguranța în exploatare până în prezent. Siguranțele automate pot fi pentru înteruperea unui singur pol sau pot fi bipolare și chiar tripolare. Astfel că în situația unui eveniment neprevăzut, întreaga instalație electrică este deconectată – ulterior după remedierea problemei, siguranța este pur și simplu repornită conferând astfel atât siguranță maximă cât și confort în exploatare. Deasemenea, costurile sunt scăzute deoarece nu mai este necesară înlocuirea lor în situația unei declanșări.

Pentru sporirea siguranței, tablourile de siguranțe vechi se pot schimba cu unele noi,

din material plastic ignifugat, astfel că acesta nu va întreține focul în cazul unui incendiu localizat în zona acestuia. În același tablou modular se pot instala diferite alte sisteme utile, printre care enumerăm:

  • Siguranță cu monitorizare și decuplare automată în situația unei variații de tensiune.
  • Sonerie de tip modular (pentru a inlesni instalarea și a aduce beneficii estetice)
  • Siguranță cu reconectare (anclanșare) automată programată
  • Sistem de gestionare de tip smart home (conectare Wireless)

Extrem de importantă este și alegerea materialelor electrice destinate înlocuirii tabloului vechi cu siguranțe fuzibile montat pe placă de marmură cu unul de tip nou. Dacă materialele electrice nu sunt de cea mai bună calitate există riscul real de înlocuire a unui tablou ce prin construcție nu poate lua foc cu unul mult mai slab, vulnerabil, ce poate aduce numeroase neplăceri începând cu declanșări false (fără un motiv real) și terminând cu incendii. electriFIX.ro oferă garanție pentru materiale electrice și pentru manoperă minim 24 de luni utilizând produse electrice de cea mai bună calitate de la producători de top.

Dacă dorești schimbarea tabloului tău, solicită serviciile unui electrician autorizat ANRE la domiciliu sau la adresa ta. Îți stăm întotdeauna bucuroși la dispoziție, atât în scris cât și la datele noastre de contact.

Call Now Button