Încălzirea pe timpul iernii cu aerul condiționat

aer-conditionat-cu-inverterProducătorii aparatelor de aer condiționat de generație nouă promit că pot asigura încălzirea incintei inclusiv pe timpul iernii, ceea ce le face să fie cel puțin interesante dacă nu atractive. În acest sens există o mulțime de mituri dar și adevăruri mai puțin cunoscute – dar bine de știut mai ales dacă iei în considerare încălzirea în zilele friguroase cu aparatul de a/c.

Principiul de funcționare

Aerul condiționat care poate inversa ciclul de refrigerare se numește popular aer condiționat cu „inverter” – mai exact, acesta devine o pompă de căldură. Această pompă de cădură este cu mult mai eficientă din punct de vedere energetic comparativ cu un sistem similar bazat pe rezistență electrică (reșou, calorifer electric, aerotermă). În momentul activării funcției de încălzire, spira de evaporare din interior își schimbă rolul devenind o spiră de condensare, generând astfel căldură, iar condensatorul de la exterior la rândul său devine evaporator, eliminând astfel aerul rece de la interior (acesta fiind mai rece decât aerul din exterior).

Fezabilitate

 Pompele de căldură sau aerele condiționate cu inverter sunt mult mai utilizate în țările cu climat mai blând în special în anotimpurile reci (temperaturi de 5-10 gr. C), deoarece pompele de căldură devin ineficiente în situațiile cu temperaturi scăzute până la extrem.

Aceasta este cauzată de formarea gheții pe condensatorul exterior – astfel că în această situație, unitatea de aer condiționat iși schimbă automat și temporar funcția, funcționând din nou ca un a/c obișnuit, încălzind până la topirea gheții condensatorul de afară (funcție denumită și degivrare automată).

Concluzie

Schimbarea în toiul unei ierni geroase a sensului de funcționare a unui aparat de aer condiționat pentru dezghețarea condensatorului exterior poate fi o experiență nu tocmai plăcută – acesta generând la interior (temporar) numai ventilație, pentru a degivra condensatorul exterior. În special pentru clima termperată ca cea din România, nu se recomandă considerarea unui aparat de aer condiționat cu inverter ca fiind singura soluție de încălzire. Pe de altă parte, un aer condiționat cu pompă de căldură poate suplini fără probleme un alt mijloc de încălzire reducând considerabil costurile pe timpul iernii.

Până la începerea sezonului foarte rece cu temperaturi exterioare mai scăzute de 5-10 grade, aerul condiționat este extrem de eficient energetic în a asigura o temperatură ideală la interior cu costuri considerabil mai mici în comparație cu mijloacele convenționale de încălzire (centrală, radiator electric, calorifer electric, panou IR, etc). Acestea la rândul lor încarcă atât factura la energie (gaz, electrică și termică) cât și rețeaua electrică existentă.

Pe măsură ce temperaturile de la exterior scad sub -10 grade Celsius, randamentul și eficiența scad exponențial. Unele sisteme de climatizare au chiar și o măsură de protecție implementată ce nu permite declanșarea invertorului la temperaturi exterioare foarte scăzute.

Pentru întrebări referitoare la aparatele de aer condiționat de tip „inverter”, precum și orice întrebări și solicitări de natură electrică, aplează la electricienii noștri autorizați ANRE disponibili în toate sectoarele Bucureștiului precum și în Ilfov.

electriFIX.ro – Întodeauna bucuroși să-ți fim de folos!

 

Call Now Button