Comutatoarele sau întrerupătoarele cap-scară au apărut datorită nevoiei de a comuta corpurile de iluminat din două sau mai multe puncte diferite, aplicabilitatea fiind îndeosebi în zonele ce fac legătura între unul sau mai multe niveluri a unui imobil. Montarea întrerupătoarelor cap-scară poate uneori să creeze confuzie din cauza faptului că acestea au pe partea din spate un număr de 3 conectori, asemenea întrerupătoarelor duble totuși prin construcție majoritatea se adresează unui singur corp de iluminat (sau a mai multora legați în paralel) dar de obicei nu permit cuplarea și decuplarea individuală a acestora. Există și întrerupătoare cap scară duble însă partea de legături este de obicei dublată dispunând de până la 5 conectori sau chiar mai mulți.
Comutatoarele de tip cap-scară au de obicei aspectul unui întrerupător simplu obișnuit iar producătorii de materiale electrice le confecționază în aceeași gamă de modele și culori ca și pe cele normale, dimensiunile exterioare fiind identice. Nici montajul în doza de legătură nu este diferit față de întrerupătoarele standard deoarece acestea ocupă același spațiu.
În diagrama alăturată se pot observa:
- Circuitele electrice (fază, nul, conductorii de legătură între cele două întrerupătoare)â
- Întrerupătoare standard de tip cap-scară cu comandă simplă
- Becul comutat
Pașii de urmat pentru a instala întrerupătoarele cap-scară:
- Executarea instalației electrice conform diagramei
- Instalarea corpului de iluminat
- Conectarea la primul întrerupător a fazei pe contactul marcat F1
- Conectarea la primul întrerupător a celor 2 faze de revenire marcate ca F2 și F3
- Conectarea la al 2-lea întrerupător a celor 2 faze de revenire marcate ca fiind F2 și F3 trase de la întrerupătorul Nr. 1.
- Conectarea la al 2-lea întrerupător a circuitului ce pleacă spre corpul de iluminat la conectorul marcat F1.
- Legarea corpului de iluminat la masa instalației electrice și la faza din borna F1 a celui de-al doilea întrerupător.
Mai jos prezentăm montajul cel mai des întâlnit al întrerupătoarelor de tip cap scară. Cu ajutorul celor două puncte de comutare, corpul de iluminat (în această situație un corp cu lampă tip Neon sau CFL) iluminatul poate fi acționat atât de la etajul superior cât și de la cel inferior. Întrerupătoarele cap-scară sunt ideale și în utilizarea în holuri lungi permițând acționarea iluminatului înaintea parcurgerii acesttora cât și după traveresarea lor sau la ieșirea din lucuință sau imobil.
Instalațiile electrice sunt recomandate a fi executate de electricieni calificați. Oricând ai nevoie de electricieni în București, în toate sectoarele sau în Ilfov, îți stăm la dispoziție NON-STOP. Un electrician autorizat îți poate oferi garanția că lucrarea electrică nu ridică probleme sau riscuri chiar și după foarte mulți ani de exploatare. Dacă dorești informații suplimentare cu privire la întrerupătoarele de tip cap-scară scrie-ne sau contatează-ne telefonic, suntem întodeauna bucuroși să-ți fim utili.