Ce este o priză sau un ștecher „Schuko”?

Resurse și informații electrice

stecher-schukopriza-schuko„Schuko” (din limba germană: Schutzkontakt  –  contact de siguranță) este o marcă înregistrată ce se referă la un sistem de prize și ștechere destinate utilizării cu curent continuu (conform CEE 7/3 pentru prize și CEE 7/4 pentru ștechere). Un ștecher Schuko are doi pini cilindrici cu diametru de 4.8 milimetri (cu o lungime de 19mm și distanțați unul de altul la 19mm) destinați pentru contactul de fază și respectiv nul plus încă două zone plate pe partea de sus și de jos a ștecherului, pe ambele părți ale acestuia, pentru contactul cu împământarea.
O priză Schuko are o zonă de acces predominant circulară cu o adâncime de 17.5 milimetri. Deasemenea prezintă cele două zone de acces circulare destinate pinilor unui ștecher tip Shuko ce asigură contactul cu faza și nulul. Cel mai important aspect însă al prizei Schuko îl reprezintă clipsurile de contact al împământării. Acestea asigură împământarea înainte ca pinii de fază și nul să facă contact ceea ce se traduce printr-un maxim de siguranță în exploatare. Prizele Schuko sunt compatibile și cu ștecherele Non-Schuko însă în acest caz contactul nu este sigur.

Connectorii de tip Schuko sunt utilizați de obicei în circuite și instalații electrice de 230V, 50Hz și pentru curenți de până la maxim 16 Amperi.

 

priza-schuko-cu-protectie-copiiUnele state membre UE ca de ex. Danemarca, Finlanda, Suedia, Norvegia șo Portugalia prevăd în mod explicit ca prizele de tip Schuko (devenite standard în marea majoritate a statelor UE) să fie echipate cu protecție pentru copii.

Îți recomandăm să citești și 19 reguli de aur pentru siguranța ta în lucrul cu echipamentele electrice.

Vezi importanța asigurării împământării la prize precum și metoda verificării stării prizei la pământ.

Pentru orice servicii electrice apelează cu încredere la electricienii noștri calificați ANRE disponibili în București și Ilfov, non-stop.

Call Now Button